PRIPREMA ZA OPERACIJU I BRIGA ZA KUNIĆA NAKON OPERACIJE

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

PRIPREMA ZA OPERACIJU I BRIGA ZA KUNIĆA NAKON OPERACIJE

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 0:53 am

zekica_poopy:


Kao prvo potrebno je imati na umu da bilo kakav zahvat je stresan za kuniće i da ne postoji zahvat za koji možemo biti sigurni da je 100% bez ikakvog rizika. Bilo to nešto prijeko nužno i neodgodivo, ili čista "rutinska" sterilizacija, treba znati da za naše kuniće je to prvenstveno veliki stres koji može uzrokovati i druge, mnogo veće probleme. Međutim, moguće je učiniti cijeli postupak što manje stresnim i što više sigurnijim za kunića uz pravodobno informiranje.1. FAZA - PRIPREMA PRED OPERACIJU

Prva stvar pri planiranju operacije bitno je odabrati dobrog veterinara. Veterinar mora biti dobro upoznat sa unikatnom anatomijom kunića, i potrebno je da ima uspješnog iskustva sa zahvatima i anestezijom nad kunićima. Veterinari koji su specijalizirali na egzotičnim vrstama su dobar izbor. Kod nas u Hrvatskoj je teško naći takve veterinare, te zbog toga je bitno savjetovati se, te odabrati onog koji nam se čini najadekvatniji -

Nakon odabira veterinara i dogovaranja termina bitno je što bolje se informirati kako kunići reagiraju na stresne situacije i što je potrebno nabaviti u slučaju da nastanu komplikacije. Uvijek je dobro imati što više stvari koje spadaju u PRVU POMOĆ. Od toga svakako savjetujem da imate nešto za saniranje rana i nešto za poboljšanje probave.
Kada imate osiguranu prvu pomoć, razmislite gdje će te staviti kunića nakon operacije. Bitno je da kunić ima mirno, zamračeno i toplo mjesto. Osigurajte dovoljan broj ručnika ili nekih krpa jer nakon operacije kunić neće smjeti ležati na piljevini ili sijenu.
I što je najvažnije, osigurajte si slobodno vrijeme, jer kunić će trebati vašu njegu. Najvažnija su prva 24 sata, ako u tih 24 sata prođe sve kako treba, najčešće se kunić oporavi brzo i bez ikakvih posljedica. Zato tih 24 sata ga nikako ne ostavljajte samoga.2.FAZA - DAN OPERACIJE

Ne izgladnjujte svog kunića prije operacije!!! Iako će vam to mnogi veterinari tako poručiti. Tako nešto možda vrijedi za mačke i pse, ali ne i za kuniće. Postoje razlozi zašto neki veterinari misle da je izgladnjivanje dobro, međutim ti razlozi NE VRIJEDE za kuniće. Neki od tih razloga su:
• Neki anestetici mogu izazvati mučninu. To znači da životinje ako nisu na tašte mogu povratiti tijekom ili nakon operacije. Međutim kunići nemaju refleks povraćanja te je to kod njih fizički nemoguće!
• Neki veterinari misle da bi unešena hrana mogla utjecati na mjerenje prave fizičke težine životinje, koja je bitna zbog pravilnog doziranja anestezije. Međutim kod kunića probavni trakt nikad nije prazan, i ne smije biti! Probavljanje hrane kod kunića traje otprilike 12 sati, te da bi se ispraznila sva unešena hrana potrebno je jako mnogo vremena. No kada bi se to i postiglo tada nastaju pravi problemi! Relativno brzo nakon ispražnjenja probavnog trakta, kod kunića dolazi do oštećenja jetre. Takvo što ne bi trebalo riskirati. Drugo objašnjenje zašto hrana ne smeta pri anesteziji je to što za anesteziju kunića je preporučljivo koristiti isofluran plin, kod kojeg težina životinje nije bitna, jer se unosi kroz respirativni trakt.
• Treći razlog zašto hraniti kunića prije operacije je to što time omogućavamo da gastrointestinalni trakt (GI) našeg kunića ostane aktivan, što će ubrzati oporavak.

Ako je vaš kunić vezan uz drugog kunića, bitno je ne razdvajati ih. Bilo bi dobro, ako ste u mogućnosti, da ih zajedno odnesete do veterinara, jer jedan drugome čine najbolju potporu tijekom pre-operativnog vremena.
Kada krenete veterinaru na zahvat, ponesite neku od uobičajene hrane ( pelete i sijeno), te njegove najdraže svježe hrane. U slučaju da ne dolazite po kunića odmah nakon zahvata, zamolite doktora da mu ponude hranu čim anestezija popusti. Bitno je da kunić počne što prije jesti da ne dođe do GASTROINTESTALNOG ZASTOJA, te da oporavak bude što brži.
Osim hrane ponesite posudicu za vodu i par ručnika. Ručnici će služiti kao mekana podloga za kunića nakon zahvata, koju možete lako zamijeniti kada se kunić pomokri. Osim toga, kuniću će vjerojatno biti hladno te je bitno da ima nešto što će mu čuvati toplinu.
Obavezno mislite na to da kuniću bude ugodno i toplo prilikom transporta. Znamo da su oni jako osjetljivi na promjene! Znači ako je zima, zagrijte prvo auto, a ako je ljeto klimatizirajte ga. Pri nošenju kunića u transporteru prebacite neku deku ili ručnik preko gajbice ili transportera - time ćete osigurati da im ne bude propuh, a i lakše je za kunića da ne vidi što se događa okolo njega.
Najteže je ostaviti svog ljubimca u rukama stranaca. Ako vam je tako lakše zamolite veterinara da vam opiše zahvat. Uvijek radije PITAJTE nego da strepite. Postoji razlika između sterilizacije i kastracije, u RH je uobičajeno da se kaže da se ženke steriliziraju, a muški kastriraju. Međutim radi se o istoj stvari (u biti kastraciji) - uklanjanju spolnih žlijezda potpuno. Kod muških se trajno otklanjaju testisi, a kod ženki jajnici i maternice. Za to vrijeme kunić je pod anestezijom. Zbog opasnosti anestezije za kunića pitajte uvijek veterinara kakvu anesteziju koristi, informacije o anestezijama možete naći na linku -ANESTEZIJA KUNIĆA
.
Opis same operacije (PDF):
MUSKI
ZENSKI3.FAZA - POSLIJE OPERACIJE

Sterilizacija ili kastracija nije mali zahvat za kunića, te će on biti ranjiv kroz dan-dva. Mnogi veterinari za to razdoblje preporučuju analgetike ( Banamine - flunixin meglumine ) nakon operacije da bi učinili oporavak što bezbolnijim za kunića, te da bi im pospješili apetit (Kunići kao i svaka druga životinja odbija jesti kada je u jakim bolovima). Međutim to nije nužno.
Kroz normalne okolnosti kunići ne trebaju post operativne antibiotike . U našoj praksi i iskustvu svaki kunić dobiva antibiotike preventivno na preporuku veterinara. U našem slučaju radi se o Euroxilu (opis na dnu stranice).
Kada dođete po kunića informirajte se o tijeku operacije, mogućim nuspojavama i idućim kontrolama. Pazite da mu transport doma opet bude što ugodniji. Kada dođete kući
izolirajte kunića na tiho, zamračeno mjesto. Odmah mu ponudite vodu i hranu. Bitno je držati vodu u zdjelici jer je to manji napor za kunića. Voda uvijek mora biti dostupna! Hranu mu dajte u malim količinama tako da lako primijetite da li je kunić išta od toga pojeo. Bitno je da kroz proces oporavka probate održati njegovo redovito vrijeme hranjena i maženja, kuniću će prijati njegova "rutina". Ako vidite da želi kontakt budite uz njega, ali nemojte ga previše uznemiravati. Osim mraka i tišine, bitno je da kuniću bude toplo. Za ženkice to je prava operacija, te treba imati na umu da su izgubili nešto krvi. Zbog toga je dobro držati temperaturu prostorije u kojoj se nalazi nešto višom nego inače. Za takvu namjenu je jako dobra infracrvena svjetiljka ako je imate. Usmjerite svjetlo u jedan kut kaveza, pazite da svjetiljka bude dovoljno udaljena i da svjetlo ne lupa direktno na kunića. Kunić će se vjerojatno privući toplijem mjestu. I naravno držite termometar u blizini jer temperatura NE SMIJE prijeći 30 stupnjeva!
Bitno je da kunić nešto pojede unutar 24 sata nakon operacije - bar griz, da pošalje crijevima poruku da ostanu u funkciji. U slučaju da kunić nije okusio apsolutno ništa obavezno otići nazad do veterinara! Moguće je da kunić pati od GASTROINTESTALNOG ZASTOJA uzrokovanog stresom. U slučaju daljnjeg odbijanja hrane potrebno je kunića hraniti na špricu ( članak HRANJENJE NA ŠPRICU). Bitno je ne zanemarivati takav problem jer probava je najrizičnija točka kod kunića i čisto mala promjena može biti kobna!
Rane obično zarastu u roku 24 sata. Ako se kunić teže oporavlja od zahvata (a preko rane nije zalijepljen flaster), dobro je napraviti oblog od blage otopine betadina i mlačne vode ( oko jedna žlica betadina u 4 čaše vode).
Bitno je nježno pregledati šavove dan-dva nakon operacije da bi se bilo sigurno da ih kunić nije počeo čupati (mnogi veterinari koriste potkožne šavove da ih kunić ne može iščupati). Osim toga bitno je provjeriti da nema nekog neuobičajenog crvenila, oteklina ili bilo kakvog znaka infekcije. U slučaju bilo kakvih simptoma nužno je odmah odvesti kunića veterinaru!
U slučaju da kunići žive u paru, ne treba ih izolirati ako je interakcija normalna. Bitno je i da nakon operacije budu zajedno, međutim potrebno je paziti da ne dolazi do naskakivanja na operiranog kunića da ne bi došlo do pucanja šavova. U tom slučaju dobro je da se nalaze u istoj prostoriji, ali razdvojeni. U suprotnom bi moglo doći do fenomena razdvajanja , pri kojem zdravi kunić odbija operiranog zbog promjenjenog mirisa. Zadnje je što vaš kunić želi nakon operacije je da ga njegov partner odbaci. Dobar trik je prenjeti nekako miris zdravog kunića na operiranog, ili ih zajedno odvesti na zadnji pregled kod veterinara, jer u slučaju straha oni traže utjehu u partneru.
Oporavak obično traje do 7 dana za muške kuniće i do 10 dana za ženske. Tu treba naglasiti da muški kunići ostaju plodni i do 4 tjedna nakon operacije! Na to treba paziti ako ga se vraća u skupinu gdje ima plodnih ženki.4.FAZA - KONTROLA

Kontrola i vađenje šavova obično je 7 dana nakon operacije. Do tada bi vaš kunić trebao biti onaj stari. Nakon što doktor izvadi šavove možete doma lagano mu to mjesto isprati Rivanolom ili nekim drugim sličnim sredstvom. Međutim ako je sve u redu, ranica je trebala potpuno zarasti i dlaka već početi rasti na tom području. Jedino što vam još sada ostaje je eventualno ponovno zbližavanje parova.MOJE ISKUSTVO

Ovo je samo mojih par zapažanja koja možda mogu pomoći ostalima kada se nađu u istoj situaciji. Sterilizaciju sam prolazila sa svojom ženskom kunicom. Pripreme su počele mnogo unaprijed, jer sam pokušala zauzeti idealan termin - u petak - tako da vikend mogu provesti s njom. Mi smo izabrali Vet. stanicu Buba koju bi preporučili svima koji su u Zagrebu. Troškovi sterilizacije ili kastracije ( zahvat + antibiotici+ vađenje šavova) iznose 400 kuna za ženke, te 260 kuna za muške kuniće.
Moja kunica je imala zahvat u petak, taj dan sam je odnjela u vet. stanicu te ju pokupila taj dan nakon posla. Već je bila budna kada sam došla, hrana i voda su joj bili ponuđeni, ali je još uvijek bila pod utjecajem narkoze.
Kada smo došli doma, izolirala sam je u posebnu prostoriju - najtišu u stanu. Stavila sam joj veliki ručnik preko gajbe, te u jedan kut usmjerila infracrvenu lampu s kojom sam joj održavala temperaturu između 26-28 stupnjeva. Nakon par sati sam je nutkala sa hranom koju voli, međutim nisam imala uspjeha. Jedino što sam primjetila da joj je pasalo lagano maženje. Preko noći smo je provjeravali svakih par sati. Prvi dan je gricnula svega pola dropsića i jednu brusnicu. Što je za prvu ruku dovoljno. Drugi dan smo bili na injekciji i kontroli te dobili upute da mora počet taj dan jesti da ne bi došlo do zastoja. Počela je jesti taj dan poslije podne (24 sata nakon operacije) i to samo sijeno. Čim je počela jesti dobili smo i prvu kuglicu, te pol sata poslije toga cijelu hrpicu. To je bio znak da se zekica dobro oporavljala. Idući dan smo išli na zadnju injekciju i odmah sam joj smještaj premjestila u sobi gdje inače boravi, blizu njenog partnera. Nažalost on ju je već zaboravio. S obzirom da se zekica potpuno oporavila nakon 2 dana (normalno se ponašala, izvodila zekoplesove, normalno jela i obavljala nuždu) počela sam ju puštati van. No morala sam ih puštati naizmjenično da ne bi došlo do naskakivanja i povrede. Nakon 7 dana trebalo je ići na vađenje konaca. Zekica je tada već izgledala kao da ništa nije bilo. Veterinaru sam ih odnijela zajedno, te nakon povratka doma, mužjak ju je ponovo prihvatio i od onda je sve po starome između njih.
Moje iskustvo s sterilizacijom je bilo dobro. Mnogi se sukobe oko toga da li bi trebalo izlagati kuniće takvom stresu ili ne. Ja mogu tvrditi da su kod nas se stvari poboljšale. Kunica nije promijenila osobnost, samo nema više nalete hormona, nije frustrirana, ne radi gnijezda i njih dvoje se više ne sukobi. Sterilizacija nije ostavila nikakvih loših učinaka.
Svakome savjetujem da razmisli prvo je li takav zahvat potreban, da li će kunić biti sretniji prije ili poslije.
Nadam se da će moje iskustvo pomoći.LINKOVI:
http://www.medirabbit.com/
http://www.medicina.hr/
OPIS NAVEDENIH LJEKOVA:

Banamine - flunixin meglumine
Jak, ne-narkotički, ne-steroidni analgetik sa antipiretskim i protuupalnim svojstvima.

Rivanol - humani lijek
Otopina, lokalni dermatik, koji imaju blago antiseptično djelovanje. Koristi se kao oblog kod gnojnih rana i ulkusa.

Betadine - humani lijek
Betadine je antiseptik čiji je djelatni princip kompleks polivinilpirolidon-jod. Ovaj kompleks predstavlja jodofor, supstanciju u kojoj polivinilpirolidon služi kao prenositelj joda. U dodiru s kožom i sluznicom jod se oslobađa iz kompleksa i pokazuje snažno antimikrobno djelovanje.

Enroxil 5-% injekcije (enrofloxacin)
Enroxil odnosno enrofloksacin je derivat kinolon-karbonske kiseline, kemoterapeutik iz skupine fluorokinolona. U iznimno malim koncentracijama djeluje baktericidno protiv mnogih vrsta gram - pozitivnih i gram - negativnih bakterija, a djeluje i mikoplazmocidno. U jezgrama osjetljivih mikroorganizama enrofloksacin koči sintezu DNK. Izvrsno djeluje protiv mikroorganizama otpornih na tetracikline, aminoglikozide, sulfonamid. Nakon peroralne primjene brzo se resorbira i opsežno raspodjeljuje u tkiva. Enrofloksacin je indicirano koristiti kod primarnih i sekundarnih infekcija probavnih, dišnih i mokraćno-spolnih organa. Kako se ne bi poništio antimikrobni učinak ne smije se davati s tetraciklinima, makrolidni antibioticima i kloramfenikolom.
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron