POSJET VETERINARU

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

POSJET VETERINARU

PostPostao/la Lela » uto pro 04, 2007 19:28 pm

POSJET VETERINARU


Posjet veterinaru je uvijek stresan za kunića, a ponekad i za njegovog vlasnika. Cilj teksta koji slijedi je da vam pomogne da stres svedete na minimum, tako da posjet za rezultat ima uspješan pregled. (bilo da se radi o pregledu zdravog ili bolesnog kunića)PRIPREMA

Potraga za veterinarom

Pronaći pravog veterinara za kuniće nije lako.
Ali zdravlje vašeg kunića ovisi o tome da li ćete uspjeti naći veterinara koji je iskusan u radu sa kunićima. Nadamo se da će u narednim godinama, veterina početi bolje razumjevati kuniće, tako da veterinari mogu biti propisno obučeni za liječenje kunića.

Drugi je problem da veterinari koji nisu obučeni za rad sa kunićima moraju biti dovoljno odgovorni da vam preporuče drugog, iskusnog veterinara. Međutim mnogi od njih vide samo novac, i kažu si: ipak je to samo kunić!

Kada nađete dobrog veterinara koji je dovoljno pošten da vas uputi na nekog drugog, slobodno ga preporučite onima koji imaju mačku ili psa, ili ukoliko ih vi imate ukažite mu svoje povjerenje u radu sa njima. Jer pravo je zadovoljstvo raditi sa poštenim veterinarom.

- Veterinara nađite prije nego dođe do hitne situacije!

- Provjerite našu listu preporučenih veterinara, da vidite da li je neki od preporučenih veterinara u vašoj blizini.Ukoliko trebate izabrati novog veterinara postavite pitanja:

- da li i koliko često ima kuniće za pacijente

- koliko ih u prosijeku viđa sedmično, ili mjesečno

- koliko kunića sedmično steriliziraju (ukoliko se radi o ovom zahvatu)

- pitajte da li znaju koji su opasni antibioticiza kuniće. Antibiotici koje nikada ne bi trebalo dati kunićima. Čak i samo jedna doza sljedećih lijekova može biti smrtonosna: Amoxicillin, lincomycin, clindamycin.

- upitajte o prevenciji hairballs-a:
P-"koji je najbolji način da spriječim hairballs?"
O-"omogućite vašem kuniću da ima 24h dnevno sijeno na raspolaganju, dnevnu vježbu, i redovito češljanje"

- pitajte da li hranu treba ukloniti noć prije operacije. Odgovor bi trebao biti "ne". Kunići ne bi smjeli nikada gladovati.

- ukoliko rutinski ne viđa kuniće, da li je spreman raditi sa vama, ili

- da li vam može preporučiti veterinara koji ima iskustva sa kunićima


Pregled zdravog kunića je dobar način da upoznate veterinara.

Nemojte donositi odluku na osnovu toga koliko je blizu određeni veterinar vašem domu. Plaćati veterinaru koji nema pojma ili koji zna jako malo o kunićima je bacanje para i može vas koštati života vašeg malog prijatelja!!

To što neki veterinar radi sa uzgajivačima ne znači da je iskusan i da pozanje medicinske potrebe kućnog kunića i kunića u starijim godinama. Nažalost, ovakvi veterinari imaju sklonost da kuniće radije posmatraju kao stoku nego kao kućne ljubimce koje neko zaista voli. Vjerovatno nisu nikad izveli sterilizaciju, i liječenje svake tegobe završavaju eutanazijom.

Dajte na znanje da vam je stalo do zdravlja vašeg kunića, i da za njega tražite samo najbolje!


Kada ste izabrali bolnicu i određenog veterinara, priprema za posjetu će ubrzati uslugu koja vam se pruža. Dođite nešto ranije (15-ak minuta), da biste se upoznali sa prostorom, radi orjentacije, i ukoliko je potrebno ispunili određenu papirologiju (mada to kod nas nije u praksi).

Prilikom najave, bilo bi dobro prethodno se raspitati kada je najbolje vrijeme za posjet, tj kada nije prevelika gužva. Tako da ne morate čekati, pogotovo ukoliko se u čekaonici nalaze i drugi pacijenti, poput pasa i mačaka.Šta ponijeti sa sobom


- Da bi se vaš kunić osjećao što ugodnije, tj da bi posjet veterinaru bio što manje stresan potrebno je imati transporter, koji je dobre konstrukcije i lak za nošenje. Vaš kunić će biti siguran u njemu, a i on sam će se u bolnici osjećati sigurnije. Druge životinje koje čekaju u ambulanti, bi ga mogle prestrašiti. Stavite ručnik, ili neku drugu mekanu i udobnu tkaninu, na dno transportera, te ponesite jednu viška za zamjenu u slučaju da prvu pomokri.

- Ponesite i jedan veliki ručnik koji ćete staviti na sto za pregled, jer i ako osoblje ambulante briše stol nakon svakog pacijenta (bar bi trebali)

- Ponesite njegovu hranu, u slučajevima kada mora ostati u bolnici.

- Ponesite uzorak stolice (izmeta) koji nije star duže od 24h.

- Ponesite kopiju svih dosadašnjih medicinskih zapisa, kao i opis ishrane vašeg kunića.Ostali savjeti kada vaš kunić ide kod veterinara


- ako vaš kunić ima prijatelja (drugog kunića, psa, mačku) povedite i njega - manje je stresno kada je prijatelj sa tobom.

- Kada treba ostati kod veterinara (poslije operacije), možda veterinar dopusti da njegov prijatelj ostane sa njim (moguće u kavezu do, zavisi o kunićevom zdrastvenom stanju). Vaš veterinar bi ih mogao fizički odjeliti tako da može pratiti njegov apetit, žeđ, nuždu itd.

- Ako, ne daj Bože kunić ugine dopustite njegovom prijatelju kuniću da se oprosti. Možda zvuči morbidno ali život vašeg drugog kunića možda ovisi o tome. Ako ga njegov prijatelj ne vidi nakon smrti neće znati što mu se dogodilo i mogao bi uginuti od depresije. Svaki kunić će se oprostiti na drukčiji način i trebat će im drukčija količina vremena. Neki kunići će leći pokraj njega, drugi će ga njegovati, treći će ga ignorirati. Samo pazite na kunića i kad se na duže vrijeme udalji od tijela, opraštanje je gotovo. Ako je vaš kunić bolestan već neko vrijeme njegov prijatelj se možda već oprostio od njega, znat ćete jer inače bliski kunići više neće posvećivati pažnju jedno drugome. Ako se ovo dogodilo, a niste odveli kunića veterinaru ODMAH to učinite!

PREGLED


Kada uđete u prostoriju za pregled, uvjerite se da su sto i oprema koja se koristi čisti (npr. vaga). Nemojte se ustručavati da pitate i tražite da se očiste. Ovdje možete upotrijebiti ručnik koji ste ponijeli sa sobom.

Težinu, a ponekad i temperaturu može izmjeriti veterinarski tehničar, a uzorak stolice se takođe može ispitati za to vrijeme. Evaluacija stolice traje nekih 10-15 minuta.

Sljedeći korak je veterinarska procjena, i pregled.

Prvo, vet će pokušati uzeti skoriju istoriju kunića (opis ishrane kunića, i raniji medicinski zapisi, ukoliko ih je bilo, bi ovdje bili od velike pomoći).

Drugi dio diskusije će pokriti sve nove probleme, zabrinutosti i pitanja koja imate.

Nakon uzimanja istorije bolesti, informiranja o načinu ishrane, i svih drugih pitanja, izvodi se fizički pregled.
Fizički pregled je metodološki planirana evaluacija fizičkog stanja vašeg kunića. Služi za otkrivanje svih abnormalnosti, i prepoznavanje zdravih, normalnih stanja pacijenta.

Svaki veterinar ima vlastitu rutinu, obrazac pregledanja čitavog pacijenta. Neki počinju sa prednjim zubima, neki počinju straga. Većina veterinara ima nepromjeniv obrazac pregledanja.

Počevši od glave, sjekutiće treba pregledati radi malokluzija. Vet treba takođe pregledati usne zbog povreda, abrazija,
slinjenja ili oticanja. Ukoliko je kunić odrastao, potrebno je pregledati kutnjake (molare), radi špiceva nastalih kao posljedica malokluzija donje ili gornje arkade zuba. Da bi vidio molare, veterinar može upotrijebiti otoskop sa dugim ogledalima (špekulima).

Oči mogu biti odraz cjelokupnog zdravstvenog stanja, i ukoliko ne izgledaju savršeno, potrebno ih je temeljito pregledati. Bilo kakav iscjedak treba dalje ispitati. Ponekad konjuktiva može biti otečena, ili suzni kanal začepljen. Ova stanja će postati evidentna sa pojačanim suzenjem.

Uši moraju biti čiste i bez iritacije. Svaki debris kože se treba provjeriti radi nametnika, gljivica ili bakterija. Uzima se bris uha, i materijal se pregleda ispod mikroskopa.

Koža i krzno se takođe provjeravaju radi parazita, linjanja, bilo kakvog traga grebanja ili griženja samog sebe, gubitka dlake i povreda. Veterinar bi trebao provjeriti stražnji dio vrata, i ispod repa u potrazi za nametnicima.

Noge i tabane treba prepipati u potrazi za izbočinama i ranama.

Doktor će poslušati srce i pluća pomoću stetoskopa, i prepipati će stomak da bi procijenio veličinu i oblik unutarnjih organa.

Krajnje područje za pretragu je ispod repa.
Da li su urogenitalni organi čisti, i ima li kakvih promjena na njima. Postoji li iscjedak? Kakvo je stanje mirisnih žlijezdi?

Niste sigurni da li je vaš kunić zaista curica ili dečko? Evo prilike da saznate. A ukoliko razmišljate o sterilizaciji vašeg ljubimca porazgovarajte sa veterinarom o tome.

Nakon istorije i fizičkog pregleda, sljedeći korak bi trebale biti laboratorijske pretrage.
Kunići znaju vrlo dobro prikrivati bolesti, pa bi fizički pregled mogao biti potpuno normalan. Tada su analiza
krvi, urina, i kulture bakterija od pomoći, i često neophodne za dijagnozu oboljenja.

Preporučljiv je rutinski hemijski pregled i kompletna krvna slika za kuniće starije od 2 godine. Ovo bi pomoglo da se predvide problemi, prije vidnog kliničkog oboljenja.

Nakon što su uzeti uzorci za laboratorijske pretrage, možete se "odjaviti". Prosiječni troškovi pregleda, laboratorije i dodatnih usluga ovise od mjesta u kojem živite. Ukoliko je vaša finansijska situacija ograničena, prilikom zakazivanja pregleda oko plaćanja se dogovorite sa veterinarom. Zdravstveni problemi koji se otkriju ranije su često manje skupi za liječenje.

Nakon što ste platili račun, zaslužili ste da se i vi i vaš kunić odmorite. Kada dođete kući, opustite se i zapišite sva pitanja koja ste zaboravili postaviti, ili na koja niste dobili odgovor tokom posjeta veterinaru. ukoliko ne možete da zapamtite sve što vam je rečeno prilikom posjeta, ponesite papir i olovku da zapišete savjete veterinara, te lijekove koji su dati vašem ljubimcu.
A vašem malom hrabrom prijatelju ponudite neku nagradu, ali nemojte pretjerivati :) Dajte mu sijena, malu količinu omiljene poslastice, i držite ga na oku radi naknadnih posljedica odlaska veterinaru.


Koliko često trebamo ići veterinaru

Pregled kunića bi se trebao obavljati barem godišnje, a dva put godišnje za kuniće koji su stariji od 5 godina. Uzorci stolice bi se trebali istražiti tokom prve tri posjete ukoliko je kunić držan jedino unutar kuće. Ukoliko je iznošen vani, onda stolicu treba provjeravati pri svakoj posjeti.
Ukoliko za to postoje mogućnosti, pregledati kunića koji je zdrav je dobra praksa koja priprema vas i vašeg veterinara za situacije kada kunić nije zdrav i zahtjeva medicinsku pomoć.

Kažu da je medicina za kuniće u stalnom unapređivanju, brže nego neke druge veterinarske discipline. Veterinari uče i razumjevaju više o zdravlju i medicinskoj njezi kunića, što omogućava prevenciju, liječenje i izlječenja oboljenja od kojih vaš kunić može oboljeti. Mi koji živimo sa našim voljenim kunićima i znamo kakav je to ljubav se iskreno nadamo da će ovaj proces ići puno brže.
Zadnja izmjena: Lela; sri pro 05, 2007 0:08 am; ukupno mijenjano 3 put/a.
Avatar
Lela
Moderator
Moderator
 
Postovi: 2651
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:34 pm
Lokacija: klub Harmiklo

PostPostao/la Lela » uto pro 04, 2007 19:35 pm

Savjeti

Lady Stardust:


INACE OBAVEZNO PRAVILO....


KAD IDETE KOD VETERINARA

NOSITE VELIKI RUCNIK KOJI ONDA STAVITE NA STOL, NIJE BITNO STO GA ONI KAO PREBRISU.

ZNACI RUCNIK NA STOL I ONDA ZEKACA IZ TRANSPORTERA (kojeg isto mozete staviti na rucnik) NA RUCNIK I NATRAG!!

RUCNIK ONDA DIGNUTI TAKO DA SE ONA STRANA KOJA JE BILA NA STOLU ZATVORI PREMA UNUTRA I U VRECICU I DOMA ODMAH U PRANJE i to iskuhavnje!Koliko god oni tamo cistili moze se nesto provuci i zeko moze skupiti kakvu gljivicu ili nametnika.

Uz sprecavanje zaraze, kunic se puno ugodnije osjeca kad stoji na rucniku, nije mu hladno, ne proklizavaju mu nogice i rucnik bar malo mirisi po kuci.

----------------------------------------------------------------------------------------

Charlie:

Ponesite i igračke i/ili partnera

----------------------------------------------------------------------------------------

Lady Stardust:

I neku poslasticu da im date kad je sve gotovo, u pravilu ne zele jer su su uvrijedjeni, ali za svaki slucaj.
----------------------------------------------------------------------------------------

Zeka:

da, obavezno koju brusnicu...ja im stavim i sijena u transportercic da gricajku nes putem
Avatar
Lela
Moderator
Moderator
 
Postovi: 2651
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:34 pm
Lokacija: klub HarmikloNatrag na Zecovi za početnike
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan