KAKO ISPRAVNO NOSITI KUNICA?

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

KAKO ISPRAVNO NOSITI KUNICA?

PostPostao/la Zecovi.Net » čet lis 11, 2007 23:49 pm

Lady Stardust:


Izvor: http://www.rabbitrehome.org.uk/care/handling.aspKako vaš kunić vidi situaciju
Biti u zraku nije prirodno stanje vašeg kunića. Oni nemaju krila i nisu oblikovani da lete, i velike (za kunića) visine ih plaše. Oni su lovina i vaše ruke koje se spuštaju i grabe ih mogu se činiti kao prijetnja, kao kada ih uhvati orao ili neki drugi predator. Njihova normalna reakcija je strah i treba vremena i puno strpljenja da nauče i shvate da ih ne želite povrijediti.Kako podignuti kunića?
NIKADA ih ne smijete podignuti za uši, noge ili krzno. Ovi načini mogu rezultirati ozbiljnim povredama vašeg ljubimca.
Ako ne možete nositi kunića bez da on skače u vašim rukama i panično pokušava pobjeći – koristite transporter!Podizanje kunića
Kada podižete kunića koristite obje ruke, jednom pridržavajući prsa, a drugom guzu. Ako je kunić dovoljno mali možete pridržavati prsa a palac staviti preko njegovih leđa radi sigurnijeg stiska. Držite glavu kunića malo više nego guzu koju lagano stisnite. Na ovaj način prenosite kunića samo na kratkim relacijama od kaveza do transportera i sl. Za duže relacije prislonite ga na tijelo radi sigurnijeg držanja.

slikaNošenje kunića
Nositi ga možete ili prislonjenog na tijelo ili u transporteru. Postoji nekoliko načina nošenja kunića, koristite način u kojemu se kunić osjeća ugodno i a vi sigurno.
Prvi položaj je najprimjereniji za male kuniće. Držite kunića tako da se sa sve četiri nogice naslanja na vaša prsa. Jednom mu rukom pridržavajte guzu prislanjajući je uz tijelo da izbjegnete ritanje, a drugu položite na ramena i leđa kunića. Palcem pridržavajte prednje nogice kako bi ga spriječili pokušaj bijega preko vašeg ramena.

slika
Opaska – kunića na fotografiji je malo prevelik za ovu tehniku nošenja.

Drugi položaj je kao zagrljaj kojim pridržavate kunića na prsima. Držite ga bočno sa stražnjim nogicama naslonjenima na vaš kuk. Glava kunića okrenuta je prema suprotnom ramenu (vidite koja vam strana više paše, ja obično desnom rukom pridržavam guzu). Drugom rukom obgrlite kunića oko tijela pridržavajući mu prsa prstima sa palcem na leđima. Drugom rukom mu pridržavajte guzu naslonjenu na tijelo sa lagano pritisnutim nogicama da se ne može ritati. Probajte vježbati sa jastukom dok ne nađete najugodniji i najsigurniji položaj.

slikaNervozni kunići
Mnogi su kunići nervozni kada ih se podiže, možda imaju loša iskustva iz prošlosti i sada povezuju podizanje sa neugodom ili opasnosti. S vremenom i uz puno truda naučiti ćete ih da se osjećaju ugodnije i da se više toliko ne boje. Polako ga privikavajte na podizanje. Sjednite kraj njega, tepajte mu i lagano ga gladite, ponudite mu i kakvu poslasticu koju posebno voli. Kada je kunić opušten i sretan lagano ga dignite (ruka ispod prsa) tako da mu samo prednje nogice dignete sa poda, lagano ga spustite i ponudite nagradu. Svežanj zelenog (ako je zeko stariji od 6 mjeseci!) dobro će mu odvratiti pažnju. Dodajte i drugu ruku, primite ga za guzu ali i dalje dižite samo prednji dio. Lagano ga privikavajte, s vremenom možete početi dizati stražnji dio, ali tako da mu šapice dodiruju pod. Ponavljajte dok kuniću ne dosadi. Polako povećavajte visinu na koju ga dižete. Ovaj period može potrajati i nekoliko tjedana, svaki dan po malo. U slijedočoj fazi ga privikavajte na pokret. Sjednite ndo njega i podignite ga u krilo ili ga preselite na drugo mjesto na podu. Postepeno produžavajte vrijeme u zraku i visinu. Dozvolite kuniću da se privikne na novo iskustvo.Spuštanje kunića
Kada spuštate kunića morate paziti da mu ne dozvolite da skoči iz vaših ruku jer su moguće povrede. Mnogu kunići će pokušati skočiti kada ugledaju svoju gajbu ili pod. Držite kunića čvrsto dok mu nogice nisu na podu i budite oprezni , neko ih njih udaraju stražnjim nogicama kad ih se oslobodi.
Osnovno je strpljenje i vježba, s vremenom čete uhvatiti grif i podizati i nositi svojeg ninića bez problema.

Primjeri:
slika

slika

slika
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

PostPostao/la Charlie » uto lis 23, 2007 14:18 pm

slika

slika
slika
Charlie
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7906
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:50 pm
Lokacija: Zagreb

malo starija zekica....

PostPostao/la bugzyca » ned svi 04, 2008 18:23 pm

moje pitanje je jel se da naviknut stariju zekicu na nosenje ili je vec prekasno za to.....ima 3 godine
nikad se nije voljela nosit pa ju nismo ni terorizirali s time
mislim kad ju primim na minutu nije problem, al bi onda htjela ipak dolje..
mislim nije to nuzno al samo bi htjela znati!
bugzyca
bugzyca
Kunić
Kunić
 
Postovi: 9
Pridružen/a: ned svi 04, 2008 18:07 pmNatrag na Zecovi za početnike
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan