OCNA MRENA KOD KUNICA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

OCNA MRENA KOD KUNICA

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 19:16 pm

zekili


Sama rijec dolazi od latinske rijeci „cataracta“ sto znaci slap, vodopad. Odnosi se na progresivno povecavanje ne prozirnosti ocnih leca, a za takve oci se kaze da je gledanje kroz njih kao kroz vodopad. Rezlultat toga je zapravo smanjenje svjetlosti koja prolazi kroz ocne lece. Mogucnost fokusiranja i samog vida se s vremenenom sve vise smanjuje. Ovo je takoder praceno nemogucnoscu razlikovanja kontrasta. Znaci, nemogucnost da se cak i pri jarku svjetlu vide objekti je povecana, pa vlasnici ovakvim kunica cesto bivaju svjedoci kako im se ljubimac zabija u pokucstvo ili u stvari koje mu se nadu na putu.


slika
Lijevo: magnetska rezonanca kunicevog oka pokazuje gdje je leca smjestena
Desno: Zdrava leca kunica kroz koju prolazi svjetlosna zraka (strelica)
Promjene primjecene u lecama povezane su sa promjenama kisika i recikliranjem zastitne molekule glutationa.. Oksidativno disanje realizira se pomocu mitohondrijskih organela* unutar celija leca, koje omogucavaju proizvodnju dovoljne kolicine ATP –a ** (forma pohranjene energije u organizmu ) kako bi celije normalno funkcionirale. Ovo je praceno formiranjem slobodnih radikala*** i ostalih oksidacijskih molekula. Naredne molekule su uglavnom neutralizirane manjim proteionima, glutateini. Dok glutatoni oksidiraju, slobodni radikali su reducirani i neutralizirani. Oksidirani glutationi se micu na povrsinu leca gdje ce biti reducirani pomocu glutation enzima ze redukciju uz pomoc co – enzima deriviranom iz vitamina B3. Ovakav ciklus omogucava regeneraciju glutationa, pa on moze biti ponovno upotrebljen. Vitamin C takoder ima zastitnu ulogu i njegova koncentracija u lecama je i do 40 puta veca nego u krvi. Vitamin C kada dode do stanica u lecama takoder reducira slobodne radikale i ostale oksidirane molekule
MRENE ZAMJECENE KOD SISAVACA MOGU SE SVRSTATI U TRI KATEGORIJE:

Mrena povezana sa starenjem
Naziva se još staracka mrena ili cataracta senilis. Smatra se kako nastaje zbog poremecaja metabolizma lece.

slika
Lijevo: Zrela bijela mrena kod kunica
Desno: zrela smeda mrena


Traumatska mrena
Traumatska mrena moze nastati kao posljedica mehanicke ozljede:
- nagnjecenje, npr, prilikom udarca u oko kada se rasteze prednja kapsula, nastaju raspukline, u lecu ulazi sobna vodica i zamuti lecu
ili kao posljedica fizičkih uzroka

Sekundarna mrena
To su metabolicke mrene, a kod kunica najcesce nastaju zbog:
- stresa
- otrovanja lijekovima, najcesce uslijed dugotrajne uporabe kortikosteroida


KOD KUNICA POSTOJI I CETVRTA VRSTA MRENE, POVEZANA SA E. CUNICULI


slika
Kunic koji boluje od E. Cuniculi i kojem se je razvila mrena


Svaka vrsta od ovih mrena moze se klasificirati kao nezrela (sa cistim podrucjima), zrela (kompletno neprovidna) i prezrela (kora lece razvodni poput mlijeka, a njena jezgra padne na dno. Mlijecni dio moZe izaci vani pa se kapsula smezura.)


slika
Efekt blicanja koji pokazuje kunica bez mrene (u pozadini) i kunica koji ima mrenu


slikaslika
Fotografija prikazuje da mrena moze biti jednostrana ili obostrana
UZROCI:

Pojavljivanje mrene je obicno i najcesce od starosti. Dalje, njenom pojavljivanju pridonose faktori kao sto su: nasljednost, ishrana, ljekovi, izlaganje suncu, prisutnost parazita E. Cuniculi, trauma glave. Postotci nastanka i sami uzroci kod kunica zapravo i nisu u potpunosti jasni i poznati. Za razliku od drugih zivotinja i ljudi mrena kod kunica ne povezuje se sa secernom bolescu, koja je zapravo veoma cesta kod kunica.
DIJAGNOZA:

Iscrpna dijagnoza iz proslosti omogucava dijagnosticiranje mrene i nadgledanje dali se ona razvija tijekom vremena. Rijetko su uocena puknuca lece.
LJECENJE:

Ljecenje se svodi na kirursko odstranjivanje mrene bez zamjenjivanja leca sto se inace radi kod ljudii. Regeneracija lece zabiljezeno je kod mnostva kunica, no ako se to ipak ne dogodi kunici nece moci razabirati svjetlost i razlikovati sjene.

Ako je E. Cuniculi uzrokovala mrenu ljcenje se vrsi tako da se bolesnom kunicu daje fenbendazole (20 mg/kg, svaka 24 sata, jedan mjesec). Koristenje albendazola se ne preporucuje od kada je nakon samog jednog davanja umrlo nekoliko zdravih (!) kunica

Ako je UVETITIS prisutan i mrena se ne moze kirurski odstraniti neophodno je davanje NSAID (Non-steroidal anti-inflammatory) ili ne – NSAID ljekova (Prednisolonee otopina 1%)


*Mitohondrije su ćelijske organele prisutne u ćelijama skoro svih eukariotskih organizama. Smatraju se centralnim mestom metabolizma ćelije. Mitohondrije su mesto aktivnosti ciklusa trikarboksilne kiseline kao i mesto sinteze ATP-a oksidativnom fosforilacijom. Mitohondrije su cilindrične strukture dimenzija 0,3-1 mikrometara sa 5-10 mikrometara.
Mitohondrije su organele sa najvećom količinom membrana. Njihov sadržaj je obavijen dvema membranama – spoljašnjom i unutrašnjom, između kojih se nalazi međumembranski prostor. Spoljašnja membrana je glatka i u kontaktu je sa citoplazmom. Unutrašnja membrana gradi mnoge uvrate označene kao kriste ili tubule, usled čega je njena površina oko pet puta veća od površine spoljašnje membrane. Na njoj se nalaze enzimi transportnog lanca elektrona koji omogućuju stvaranje ATP u procesu ćelijskog disanja. Zbog produkcije ovog visokoenergetskog jedinjenja mitohondrije se popularno nazivaju i 'električne centrale' ćelije.

**ATP (adenozin trifosfat) - univerzalni nosač energije u organizmu, svojevrsna energetska valuta. Svakoj stanici potrebna je energija za normalne životne stanične procese, i ona tu energiju dobiva razgradnjom goriva iz hrane - ugljikohidrata, masti i proteina. Međutim, umjesto njihovim direktnim izgaranjem, energija se bolje dobiva njihovom razgradnjom, do konačno CO2 i H20. Tijekom razgradnje se energija s tih energetskih bogatih spojeva ugrađuje u ATP, energetsku valutu. Kada se ATP razgrađuje u ADP i dalje u AMP, pohranjena energija se oslobađa za potrebe stanice. ATP nije uskladišten u organizmu (ukupna količina ATP u mišićima i organizmu dostaje za par desetaka sekundi proizvodnje energije), već proces razgradnje hranjivih ugljikohidrata (primarni izvor energije), masti i proteina neprestano teče u organizmu. Tako se ATP neprestano troši u ADP i reciklira natrag u ATP. U obnavljanju ATP-a sudjeluje kreatin. Potrošnjom ATP-a u ADP oslobađa se određena količina energije, koja nam daje pokretačku snagu za sve životne procese.

***Slobodni radikali su, u kemijskom smislu, kemijske čestice koje imaju jedan ili više nesparenih elektrona u vanjskoj ljusci te imaju izrazito visok stupanj reaktivnosti, odnosno brzog spajanja s proteinima, lipidima, nukleinskim kiselinama, ugljikohidratima. Tako mogu nastati novi reaktivni spojevi koji dodatno oštećuju tkiva. Slobodni radikali su upravo oni čimbenici koji, ukoliko se stvaraju u prevelikoj količini, oštećuju stanicu, odnosno uzrokuju oštećenja tkiva i organa uzrokojući na taj način i različite bolesti.TEKST:
http://www.medirabbit.com/

http://wikipedia.org/

http://www.medicina.hr/

http://www.publichealth-zagreb.hr/mambo/


SLIKE:
http://www.medirabbit.com/
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron