ZUBI KUNICA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

ZUBI KUNICA

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 18:38 pm

OPCENITO O ZUBIMAred Sonja


Odrastao kunić ima 28 zuba:6 sjekutića,dva para u gornjoj čeljusti,drugi par,puno kraći se nalazi neposredno iza vanjskog,dužeg para(klinasti zubići u mom slobodnom prijevodu,originalni izraz-«peg teeth»-«peg» znači klin,kolčić) i par u donjoj čeljusti,zatim tri para pretkutnjaka u gornjoj čeljusti,dva para pretkutnjaka u donjoj čeljusti,i po tri para kutnjaka u obadvjema čeljustima.
I pretkutnjaci i kutnjaci se zajedno nazivaju kutnjacima.Kad se čeljusti spoje,donja čeljust je malo uvučenija,što kod zagriza i žvakanja pomaže da se hrana «presjeca» i zubići «troše» jer kod kunića oni rastu za cijelo vrijeme njihovog života.Između sjekutića i pretkutnjaka postoji prazan prostor u čeljusti,što olakšava davanje lijekova oralno,ili hranjenje «na silu» u situacijama kad kunić ne uzima hranu sam.
Jezik,koji je također dio čeljusti,ima važnu ulogu u pomicanju hrane naprijed-natrag kod žvakanja,čime se posebno dobro troše sami kutnjaci.

slika


slika


slika


slika


slika


slika

Lady Stardust


Pravilni zubeki
slika

Zdravi zubeki
slika

Krivi zubeki
slika

slika


izvor:http://www.rabbit.org/chapters/san-diego/health/dental_disease.html

Kako izgledaju zubi
slika

slika


izvor:http://www.fsinet.or.jp/~sokaisha/rabbit/teeth/teeth.htm

Jos primjera
slika

Krivi
slika


izvor:http://www.mybunny.org/info/dental_problems.htm

Ekstremni slucajvi i ostali krivi zubeki
slika

Pogledajte gornje zubeke kako se frcu prema unutra
slika

slika

Rezanje
slika

izvor:http://www.lbah.com/rabbits/malocclusion.htm
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

PostPostao/la zekili » pet lis 12, 2007 18:45 pm

KUTNJACI


Zeko_Jurica

Evo pronašao sam par slikica o pregledu kutnjaka i usne šupljine, između ostalog da se i sami uvjerite da nije potreban rentgen, da bi se vidjelo da li kunić ima špiceva na kutnjacima.

Evo ovako bi se kuniću trebali pregledavat kutnjaci, otvore se usta i dobro posvjetle zubići, te zubno i okolno meso:
slika

Ovdje se vide oštri rubovi na donjim kutnjacima. Kutnjaci služe samo za mljevenje hrane i zbog toga njihova površina treba biti glatka bez ikakvih špiceva i oštrih rubova.
slika

i ovdje još kako izgleda "alat" za pregled, brušenje i eventualno rezanje kutnjaka
slika


Zekoslav

Mislim da se ne moraš previše opterećivati s kutnjacima ako zeko normalno jede, ako mu ne slini iz usta, ako se ponaša normalno, ako se bolno ne trza ako ga diraš po obrazima, ako nema neki abces, kvrgu na obrazima (može nastati od oštećenog tkiva)... možda ima još nekih simptoma, ne znam...
Ako kutnjaci krivo rastu, onda ih se ponekad može i izvana napipati, ali najbolje je ipak da se pogleda unutra... No to je uglavnom prilično komplicirano za napraviti, pa to ipak treba prepustiti nekom veterinaru, npr. Donovcima. Pregled se može napraviti i s plinskom narkozom ako se kunić jako otima i nikako ne dozvoljava da mu se prčka po ustima. Ako jesu u pitanju kutnjaci, onda se oni moraju ili odrezati ili obrusiti.
Ali ne bi bilo loše prilikom svakog posjeta veterinaru, da oni to malo prepipaju izvana, ili izunutra ako zeko da...

Taja

Ja sam ti bila sa svojim Pupom nedavno kod Donovaca na rutinskom pregledu. Kutnjaci su ti nezgodno ali ipak se pri pregledu može donekle definirati kako rastu. Moj ti zeko ima skoro 5 mjeseci a vetrinar nam je rekao da dođemo za svaki slučaj za jedno 2 mjeseca opet pogledati zube. Super su pri pregledu i Pupi su sve provjerili i bio je jako dobar. Nakon pregleda sam puno mirnija jer se i ja bojim abcesa i problema sa zubima, ali sve je super prošlo. ;D


GrGa

Samo podsjetnik da ne zaboravite na pregled zubica zekanu.. iako mislite da nema problema.. samo se vi zaletite do dona ili nekog drugog veterinara da provjeri.. znamo da ukoliko postanu preveliki da kunic prestaje jesti, omrsavi, moze umrijeti.. a u boljim slucajevima zubici mu krenu ici u stranu.. zato .. svi lijepo na jedan pregled... koji kosta 30-ak kuna.. pa da pregledaju i vide da je sve u redu.. nakon kracenja zubica (naravno ukoliko ih ne trosi dovoljno) zekonja ce bolje papati i biti sretniji..
Martina

Zubi navodno zekanima rastu 1 centimetar na mjesec tako da treba paziti da mu ne prerastu tj. da ne vire iz usta ko kod zekoslava mrkve. Dok god su u ustima i ne vire van mislim da je sve ok. A što se noktića tiče vidjet ćeš ako ih pogledaš blizu svjetla (danjeg ili kraj lampe) da svaki noktić ima jedan tamniji dio (to je živac) i svjetliji dio prema vrhu . Kad mu režeš noktiće moraš paziti da ne oštetiš taj živac, moraš ostaviti noktić đuži par milimetara od tog živca tj. odrezati vrh. Ako zarežeš živac jako će krvariti. Za rezanje ti trebaju dvije osobe - rezač i držač zekana. Moj se ukomirao prvi puta a sad je već skužio da to nije ništa pa je puno mirniji. Ako se bojiš to napraviti sama otfuraj ga veterinaru.
Natasa

Za zube vidiš na oko da li su predugi ili OK. Ali najbolje je da ti prvi puta netko tko stvarno zna -veterinar kaže što je u redu, a što nije. Što se tiće noktića, ako ti zeko ima svjetle noktiće nemaš problema da vidiš do kuda je "živi nokat"-krvna žilica + živac = roza dio nokta od korjena prema vrhu, a od kuda je mrtvi nokat odn. onaj dio koji možeš (i moraš) redovito podrezivati. Samo treba uvijek DOBRO paziti da se odreže barem 2mm od živog nokta, jer ozljeda osim što JAKO krvari i podosta boli jadnu životinju (zamisli da tebi netko pre jako odreže nokat, pa malo zareže u meseko...), pa mogu nastati traume. Što češ kada su zeke tako plaha stvorenja! Ma kada jednom uđeš u štos sa rezanjem noktiju, sve će ići samo od sebe.

Zekoslav

Zub može puknuti ili slomiti se ako se zeko negdje nabio. Možda je skočio na kauč ili fotelju dok vas nije bilo i kada je skočio nazad na pod mogao se nabiti u npr. nogu stola ili sl. Najčešće zubi puknu kad je zeko zatvoren u kavezu pa iz dosade grize rešetke, znači može puknuti i ako pokušava gristi nešto tvrdo.

Zub će ponovno narasti, ali problem je da se, dok taj zub sasvim ne naraste i vrati se u normalu (3-4 mjeseca), suprotni zub nema u šta "trljati" pa može prerasti. Oni stalno trljaju zube i tako ih troše tj. skraćuju. Ako jedan zub fali, očito da dolazi do problema. Zbog toga se suprotni zub treba redovito skraćivati (npr. svaka dva tjedna, ovisi o tome kako mu zubi brzo rast) da ne dođe do još većih problema (otežano hranjenje, prerasli zub udara u zubno meso pa mogu nastati infekcije, iskrivljenje zuba itd). Njima zubi brzo rastu. Za 3-4 tjedna i može preko 1 cm.
Iako on ne pokazuje da ga boli, možda je došlo do nekih povreda ili sitnih napuknuća uslijed čega se može dogoditi da slomljeni zub počne rasti iskrivljen. To bi se trebalo odmah primjetiti kad zub opet malo proviri iz zubnog mesa, npr. ako je odvojen od susjednog zuba. Trebalo bi svaki dan provjeravati kako zub raste, pa ako primjetiš da ide u krivom smjeru, nakon otprilike tjedan ili deset dana od puknuća, kada zub već proviri van, treba prstima nježnim pritiskivanjem tri puta na dan zub odn. okolno meso usmjeravati u pravom smjeru (to sam negdje pročitao, ali svakako provjeriti s nekim vetom).


.....odveo bih ga veterinaru da to pogleda i da vidi da nije došlo do nekih dodatnih ozljeda, a svakako kad dođe vrijeme skraćivanja suprotnog zuba. Nije samo stvar otcvikati zub, to se mora pažljivo da zub možda ne bi pukao, a neki čak preporučuju da bi se nakon skraćivanja zub trebao i malo oturpijati da se uklone oštri rubovi.

Više o zubima:
http://www.vetcentric.com/magazine/maga ... ICLEID=999

Ako znaš engleski pretraži Google za "rabbit broken tooth" ili "rabbit broken teeth" pa ćeš puno toga naći.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Re: ZUBI KUNICA

PostPostao/la zekili » ned tra 11, 2010 1:44 am

Godine: 68.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgbNatrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan