KOKCIDIOZA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

KOKCIDIOZA

PostPostao/la zekili » ned svi 08, 2011 21:49 pm

Kokcidioza je bolest kunića koju uzrokuje jednostanični organizam poznat kao protozoa. Kokcidioza je veoma česta bolest kod kunića. Uzrok ove bolesti su mikroskopske protoze koje se veoma teško liječe. Postoje dvije vrste kokdidioze, jedna koja napada crijeva i druga koja napada jetre kunića.
Od devet vrsta kokcidija koje mogu zaraziti kunića, jedna može zahvatiti i oštetiti jetra, dok ostalih osam mogu zaraziti crijeva. Perad i ostale vrste životinja također su osjetljive na kokcidioze, ali su pogođeni različitim vrstama. Stariji kunići su većinom otporni na ovu bolest, dok ona najčešće pogađa mlade jedinke.
Iz našeg iskustva ova bolest se najčešće dešava na farmama kunića tj kod uzgajivača koji ne mare previše za higijenu i pravilnu prehranu u uzgoju te koji ne odvajaju zaražene kuniće od onih zdravih.

Neki uzgajivači hrane kuniće „medicinskim peletima“ tj peletima koji sadrže kokcidiostatik kao što su clopidol, robenidine ili salinomycin znani još kao i ACS peleti (kod nas je to cuni fit+ o čemu je lilo pričala ovdje). Ova hrana za proizvodnju je dostupna samo proizvođačima koji imaju farmaceutsku licencu. Kao i kod svih lijekova postoji mogućnost da životinja postane otporna na ove lijekove. Postoje informacije da uzgajivači miješaju ovu hranu sa drugim hranama (vjerojatno zbog cijene) i na taj način smanjuju dnevnu dozu koju kunići moraju dobiti te na taj način imaju nezaštićene životinje. ACS peleti su toksični za zamorce i činčile tako da se ne mogu pronaći u slobodnoj prodaji, u pet shopovima (bar ne bi smjeli). Stoga vlasnici kunića ne mogu dobiti ACS pelete u slobodnoj prodaji već preko veterinara ili nekog uzgajivača.


Kokcidioza jetre kod kunića uzrokovana je samo jednom vrstom, točnije Eimeria stiedae. Mladi kunići su najosjetljiviji, a ozbiljnost same bolesti ovisi o količini oocista (mikroskopsko jajekoje se razvije u unutrašnjosti zaražene životinje).
Glavni simptom je nemogućnost pravilnog rasta i razvoja, što je u rijetkim slučajevima smrtonosno, no u naprednim kroničnim slučajevima kunić može razviti „lončasti trbuh“ koji je zapravo uzrok povećanjem jetre, biti anoreksičan i imati oštećenja na krznu te na kraju umrijeti. Smrt nastupa veoma brzo. Dijagnoza ovog oblika kokcidioze temelji se na mikroskopskim promatranjima promjena, uz prisutnost occista
Liječenje je teško. Davanje sulfaquinoxaline lijeka koje se dodaje u vodu za piće (0.04% 30 dana) utječe na kliničke znakove kokcidioze . Sulfaquinoxaline se može također davati u hrani, 0.025% 20 dana. Najčešće se ipak daje lijek kroz tekućinu jer je lakše kontrolirati koliko je zaraženi kunić lijeka primio. Drugi sulfa lijekovi uključuju sulfadimethoxine (0.5-0.7 g/L vode za piće) i sulfadimerazine (2 g/L vode za piće). Ostali kokcidiostatici koji su pokazali rezultate su salinomycine, diclazuril, i toltrazuril. Ljekovi se daju minimalno 5 dana, nakon čega se radi pauza od 5 dana te se tretman ponavlja. Kunići koji su uspješno tretirani su imuni na naknadne infekcije.

Lječenje neće biti uspješno ukoliko se istovremeno ne poduzmu „sanitarne mjere“. Kavezi i okolina gdje borave kunića moraju se DETALJNO OČISTITI. Svaki rub i žica kaveza, zdjelice i pojilice. Kada se zaraženi kunić odvoji od zdravih kavez se mora ribati sa žičanim četkama na dnevnoj bazi kako bi se razbio životni ciklus protozao. Amonijak (10%) je smrtonosan za oociste i najbolji je izbor za dezinfekciju kaveza i ostale opreme koja je bila izložena fekalijama.

Crijevna kokcidioza se može javiti kod kunića koji ima savršenu njegu kao i kod onog koji je zanemarivan.
Simptomi intestinalne kokcidioze variraju u ovisnosti koja od osam vrsta iz roda Eimeria je uzrok bolesti. Mladi kunići mogu biti više puta zaraženi. Od osam vrsta kokcidioze koje mogu zaraziti kunića E. Coeciola (pronađena u tankom i slijepom crijevu), E. irresidua i E. Perforans (obje pronađene u tankom crijevu) samo uzrokuju laganu retardaciju, u smislu usporavanja rasta. E. Magna koja zahvaća tanko i slijepo crijevo uzrokuje usporeni rast i razvoj uz proljev. E. Media (pronađena u jejunumu – srednji dio tankog crijeva) može uzrokovati slabi proljevi ili začep. Kunići pogođeni kokcidiozom uzrokovanom parazitom Eimeria vrste E. flavescens (pronađena u slijepom i debelog crijeva) i E. intestinalis (nalazi se u slijepom i tankom crijevu), pokazuju simptome opće slabosti, gube apetit, gube na težini, te imaju veliki proljev. Obje mogu biti fatalne kao i rjeđa vrsta Eimerie E. Piriformis.

Lječenje je slično kao kod jetrene kokcidioze osim što se sulfaquinoxaline daje 7 dana, nakon koje sljedi pauza, te se tretman ponavlja.
Kokcidioza se širi na način da zdrav kunić pojede jajašca (oociste) parazita koje je izlučio zaraženi kunić. Oociste mogu preživjeti i više od godinu dana u toplim, vlažnim uvijetima. Uobičajeni izvori infekcija su trava ili zelena hrana koju su zarazili zaraženi divlji zečevi. Odrasli kunići su često pasivni nosioci kokcidioze ne pokazujući nikakve simptome. Dešava se da kada vlasnik u dom donese bebu kunića gdje već stanuje naoko zdrav kunić, razvije proljev te vlasnici često misle da je proljev uzrok nagle promjene okruženja i hrane, a zapravo je mali kunić pokupio kokcidiozu od starijeg koji je nosioc iste bez simpoma.

Osim dobre higijene (čišćenje gajbe na dnevnoj osnovi) i čestog mijenjanja stelje i podloge za wc (ne smije biti mokra) hranjenje kunića zdravom i čistom zelenom hranom i kvalitetnim sijenom smanjuje rizik od zaraze. Ukoliko kunić ima pristup vrtu, imajte na umu da bi taj prostor trebao biti na suncu jer ultraljubičasto sunčeve zrake dezinficiraju tlo i uništavaju oociste (s druge strane pazite da kunić nije izložen suncu zbog drugih problema).

The Institute of Parisitology u Češkoj radi na razvijanju cjepiva protiv kokcidioze kunića, slično onom koji već postoji za perad. Činjenica je da je zbog velike raširenosti ove bolesti u uzgoju, farmaceutskim industrijamau interesu da se razvije preventivni lijek.
Postoje dva prehrambena aditiva u EU koji su odobreni i licencirani za dodavanje u hranu kao prevencija od kokcidioze, Deccox (decoquinate) i Eimericox tj. patentirana mješavina biljnih ekstrakata koja među ostalima uključuje eukaliptus, pikavicu i boldo. U Zimbabvi poljoprivrednici koriste određenu vrstu aloe kako bi zaštitili stoku od kokcidioze.

IZVORI
chestofbooks.com
The Merck
Medirabbit
Rabbit informations
Wikipedia
Godine: 68.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan