Infekcija srednjeg i unutarnjeg uha (otitis media i interna)

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

Infekcija srednjeg i unutarnjeg uha (otitis media i interna)

PostPostao/la zekili » ned ožu 06, 2011 0:09 am

Otitis media i interna, latinski je nazivi za upalu komore uha koja se nalazi iza bubnjića te je zaslužna za oko 50% svih slučajeva akutnih vestibularnih bolest. Srednje uho je regija smještena neposredno iza bubnjića. Sastoji se od različitih kostiju i živaca odgovornih za širenje zvuka iz vanjskog uha do mozga. Srednje uho je Eustahijevom cijevi povezano s nosnom šupljinom, a otvaranje omogućuje podešavanje tlaka zraka unutar srednjeg uha. Ono je odgovorno za ravnotežu.

http://www.medirabbit.com/EN/Neurology/ ... rabbit.jpg
Slika pokazuje unutrašnjost uha kunića

Prisustvom bakterija, gljivica, kvasaca ili parazita aktivira se proizvodnja tekućina i gnoja, a uzrok je upala, popraćena boli koja može dovesti do gubitka sluha.

Također, kod teških upala moguće je i puknuće samog bubnjića. Skupljeni gnoj koji se nalazi u srednjem uhu obično „putuje“ ušnim kanalom i inficira vanjsko uho. Infekcija se također može proširiti iz srednjeg uha do unutrašnjeg (otitis interna ili labyrinthitis (Labirintitis je upala labirinta koji se nalazi u unutarnjem uhu u kojemu je smješten osjetni organ za ravnotežu.) Razvoj ove bolesti popraćeno je head-tiltom (nakošenost glave na jednu stranu) i ataksijom (gubitak ravnoteže)

Pasteurella multocida, prirodni domaćin nosne šupljine kunića, često je povezana sa infekcijom srednjeg i unutarnjeg uha. Zdravi kunići mogu biti nositelji ove bakterije, bez da pokazuju kliničke znakove same bolesti. Razvoj bolesti ovisi o općem imunitetu i mogućnosti obrane organizma svakog domaćina kao i same virulencije Pasteurella sp. (stupanj patogenosti bakterije). Bakterija se može seliti iz nosne šupljine u srednje uho kroz Eustahijevu cijev. Staphylococcus aureus se smatra oportunističkim patogenom nazofarinksa (dio ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine, najviši dio ždrijela) kunića. Njezina prisutnost u uhu može dovesti do teške infekcije srednjeg ili unutarnjeg uha. Staphylococcus aureus je bakterija koja može razviti otpornost na više vrsta antibiotika.

Ostale bakterije za koje je poznato da uzrokuju infekciju unutrašnjeg uha su Streptococcus sp., Escherichia coli, Enterococcus sp, Proteus sp., Pseudomonas sp., sporadični slučajeva infekcije kvascima, npr. Candida sp. ili Pityrosporum sp., su pronađeni kod kunića. Gljivične infekcije, npr. Cryptococcus sp., su rijetke.Klinički znakovi
Klinički znakovi u potpunosti mogu biti odsutni. Veoma često, ne mogu se razlikovati od infekcije vanjskog uha, a uključuju trešenje s ušima, grebanja sa šapama, trljanje, anoreksiju, depresiju i bol. Usljed infekcije, a zbog pritiska, može doći do puknuća bubnjića te biti zamijećen iscjedak u vanjskom kanalu uhu.

Infekcija srednjeg uha je popraćena ataksijom (neruološki znak i simptom kojeg krakterizira gubitak koordinacije mišićnih pokreta) te head tiltom. Neki kunići njišu glavom. To je uzrokovano pritiskom same infekcije ili upalom tkiva živaca koje prolazi vestibularnom regijom mozga. Dodatno, kada infekcija zahvati unutrašnje uho, obično je prisutna i paraliza lica.

http://www.medirabbit.com/EN/Neurology/ ... ria_kl.jpg
Slika prikazuje širenje bakterije iz nosne šupljine kroz tijelo

Prilikom zakašnjelog ili neprimjerenog lječenja također je prisutan nistagmus (nekontrolirano trzanje, poigravanje, odnosno treperenje očiju u određenim pravcima)

Smjerovi/treperenje očiju uglavnom ovise tome koje je područje zahvaćeno infekcijom:
- Bakterijska infekcija unutarnjeg uha obično dovodi do periferne vestibularne bolesti. Karakterističan je horizontalni rotacijski nistagmus, nikada vertikalni.
- E. cuniculi općenito se povezuje sa središnjom vestibularnom bolešću, koja je popraćena vertikularnim i pozicijskim nistagmusom, rjeđe horizontalnim. Vertikalni nistagmus je primjećen kod kunića kojima nije infekcijom sekundarno zahvaćeno unutrašnje uho.
- Rotacijski nistagmus (u vertikalnim i horizontalnim smjerovima) povezuje se sa oštećenjem malog mozga, moždanog debla ili vestibularnih veza, a uzroci mogu biti prisutnost tumora ili bakterijske infekcije (encefalitis)
Smjer nekontroliranih pokreta očiju ne bi trebao biti temelj za konačnu dijagnozu između dva poremećaja. Nistagmus je klinička značajka raznih bolesti, uključujući i metaboličke poremećaje, poremećaje oka (glaukom, katarakta, problemi sa šarenicom, i albinizam), prehrambene nedostatke (npr. magnezij, thiamin, lijekove (npr. barbiturati), prisutnost oštećenja mozga, ili traumu.


Dijagnoza
Važno je razlikovati upalu uha od drugih uzroka vestibularnih bolesti. Vidi: Head tilt i njihove različite uzroke
Upala srednjeg uha je vidljiva na rendgenskim snimkama. Primjećene su promjene u gustoći mekih tkiva u srednjem uhu, s pojavom neprozirane sivkaste mase. Ponekad je popraćena sklerozom i proliferacijom kostiju, koja može doseći do temporalne kosti ili temporomandibularnog zgloba. Dalje rendgenske snimke mogu pomoći isključiti dentalna oboljenja ili prisutnost E. cuniculi.

Ako je iscjedak prisutan u vanjskom uhu, treba se potvrditi prisustvo bakterija, kvasaca ili gljiva pomoću kulture, nakon čega je potrebno napraviti test osjetljivosti kako bi se odredio najučinkovitiji antibiotik ili antifungalna terapija.

Citološka metoda će pomoći utvrditi prisutnost bakterija, kvasaca, gljiva i nekih vrste raka.

Kompletne krvna slika može pomoći potvrditi prisutnost infekcije ili E. cuniculi, ukoliko je prisutna neurofilija (naziv za povećanje broja neutrofilnih granulocita (jedna od vrsta leukocita) u krvi.)) ili promjena u vrijednostima funkcije bubrega (BUN, kreatinin).
Serološki testovi pomažu odrediti izloženost E. cuniculi ili Pasteurella sp. tijekom kunićjeg života.


Liječenje
Antibiotske terapije trebaju se temeljiti na rezultatu osjetljivosti kulture. To nije uvijek moguće, a u tom slučaju, trebaju se koristiti antibiotici „koji znaju preći“ krvno-moždanu barijeru.

Klorafenikol* i penicilin (bicillin**) uspješno liječe infekcije srednjeg ili unutarnjeg uha u kunića. Ponekad se savjetuje korištenje Trimetoprim sulfata, no primjećeno je slabo poboljšanje općeg stanja kunića. Ciprofloksacin je bilo uspješan u liječenju infekcija unutrašnjeg uha kod patuljastih kunića. Također moguće je lječenje kombinacijom antibiotika kao što su enrofloksacina/kloramfenikol ili marbofloxacin/penicilin.

Liječenje mora biti agresivno i dugo, najmanje 4 do 6 tjedana, ili se nastaviti još 2 tjedna nakon potpunog nestanka simptoma. Ako nema poboljšanja nakon primjene određenog antibiotika 14 dana, treba se promjeniti terapija i prebaciti na drugi antibiotik. Da bi se smanjila pojava otpora patogenih bakterija, najbolje je primjeniti koktel starog i novog antibiotika.

Otoskopski pregled je nužan kako bi se utvrdilo da li je došlo do pucanja bubnjića. Ukoliko je bunjić puknut antibiotici koji se kapaju u uši će dovesti do ototoksičnosti tj trajne gluhoće, gubitka ravnoteže ili smrti. Sigurna alternativa je uklanjanje gnoja i ispiranje vanjskog i srednjeg uha s fiziološkom otopinom.

Antibiotska terapija treba biti popraćeno nesteroidnim protuupalnim lijekovima i lijekovima protiv bolova. Meloksikam se može koristiti tijekom duljeg vremenskog razdoblja, bez prijavljene nuspojave u kunića.

Korištenje kortikosteroida prilikom liječenja uha treba biti kontrolirano. Naime, njihovo korištenje se preporuča prvih dana lječenja kako bi se smanjila upala, no terapija ne smije trajati duže od 5 dana s obzirom na njihov utjecaj na imunološki sustav.

Ukoliko je prisutna infekcija unutarnjeg uha, obavezno je korištenje meclizina.***

Ako kunić odbija ili ne može jesti i piti nužno je prisilno hranjenje i davanje tekućine.

Ako su srednje uho ili živci oštećeni, gluhoća ili head-tilt je nepovratan.

Kirurška drenaža nije davala bolje rezultate te je popraćena post-oprativnim komplikacija kod bolesnog kunića, stoga bi to trebala biti opcija tek u situacijama teške infekcije srednjeg ili unutarnjeg uha kada antibiotici nemaju učinka.

* Kloramfenikol je antimikrobni lijek, bakteriostatik, dobiven od bakterija iz roda streptomiceta (Streptomyces venezuelae) , a poslije se počeo proizvoditi sintetički.
** Kombinacija Benzathina i Penicilin G Procain(za parenteralnu upotrebu (injekcijom) se smatra jedinim „sigurnim“ penicilinom za kuniće
* Meclizine je antihistaminik koji je djelotvoran u liječenju mučnine, povraćanje, i vrtoglavica povezani s kretanjem bolesti.


IZVORI:
-->Tekst i slike: Medirabbit
--> Wikipedia-besplatna enciklopedija

Vezane teme:
BIOKEMIJSKE VRIJEDNOSTI KRVI
SIGURNI LJEKOVI - analgetici, preanestetici, anestetici i ljekovi koji prekidaju njihove djelovanje i antibiotici
NEUROLOŠKE SMETNJE, dijagnoza, bolesti, ljecenje
"BOLEST ISKRIVLJENOG VRATA"- Head Tilt
BOLESTI KOJE MOGU REZULTIRATI PARALIZOM
Godine: 68.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan