BOL I KAKO JU TRETIRATI?

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

BOL I KAKO JU TRETIRATI?

PostPostao/la zekili » uto stu 20, 2007 21:50 pm

Red Sonja:

ŠTO JE BOL?
Bol definiramo kao izrazito neugodan osjećaj i emotivan doživljaj povezan sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.Bol nije još uvijek do kraja shvaćena niti kod ljudi,niti kod životinja.Kako se radi o složenom osjećaju koji se ne može izmjeriti,i uz to je subjektivan,jer nemamo svi isti prag podnošljivosti i svatko od nas će ga drugačije definirati,tako je ista stvar i kod životinja.Životinje ne mogu sa nama verbalno komunicirati,pa je kod njih puno teže odrediti o kakvoj se vrsti boli radi,i gdje je ona smještena.Anatomski i kemijski put boli i njegova percepcija vjerojatno je kod svih nas toplokrvnih stvorenja ista.Zato krećemo od pretpostavke da su stanja koja su bolna za nas ljude isto tako bolna i za životinje,a tu spadaju i naši kunići.
Kako kunići ne mogu govoriti,i veterinari i njegovatelji tradicionalno se oslanjaju na vidljive znakove i promjene ponašanja da bi odlučili kad je vrijeme za intervenciju.Bol pokazuje da postoji unutarnji problem,i u prošlosti se pretpostavljalo da će,ako se unutarnji problem riješi,nestati i bol.Današnje mišljenje je da postajemo osjetljiviji na istančane znakove boli,jer liječenje boli same po sebi može itekako pomoći u liječenju same bolesti.Nisu samo veterinari i vlasnici kunića ti koji mijenjaju mišljenje.I ljudske bebe su u mnogočemu na neki način slične kunićima,jer isto tako komuniciraju sa nama pomoću znakova,koje moraju pratiti i razumjeti i roditelji i pedijatri.I pedijatri i veterinari uče da su istančane promjene u ponašanju pokazatelji da se radi o nekoj vrsti nelagode.Kroz proteklih 10-15 god.studije o boli postale su aktivnije.


Veterinarska medicina postavlja pitanja:
1.Kako možemo prepoznati znakove boli
2.Koje pogodnosti pruža adekvatna kontrola boli
3.Kako možemo razlikovati bol od tjeskobe
4.Koje vrste lijekova olakšavaju koju vrstu boli
5.Kako različite vrste životinja reagiraju na različite vrste lijekova
KAKO ĆEMO PREPOZNATI BOL KOD KUNIĆA?
Kada se bavimo kunićima,prisustvo bola zaključuje se na osnovi promatranja promjena u ponašanju.Zdrav kunić je aktivan,veseo,živahan,znatiželjan,ima mekano krzno,bistar pogled i izvrsnu tjelesnu kondiciju.
Bol može biti izražena kao:
šepanje,ili promjena u načinu hoda,sa povlačenjem ili zaštitom ozlijeđenih dijelova,
čudan ili abnormalan položaj tijela,
lizanje,trljanje ili grebanje određenih ozlijeđenih dijelova tijela
ili jednostavno odbijanje hrane i vode.
Kunići su po mnogočemu jedinstvena vrsta,pogotovo zato jer su porijeklom od vrste koja spada u lovinu,pa im je prirođeno sakrivanje bilo kakvog hend**epa zbog opasnosti od grabežljivaca.
Znakovi boli mogu biti prepoznate kao promjene u disanju,kretanju,strah,iznenadna agresija,nemogućnost normalnog odmora i sna,ili pretjerana uznemirenost.
Kunić sa boli u abdominalnom (trbušnom) dijelu ili bolnim nogicama može ležati rastegnuto ili sjediti pogrbljeno.Škrgutanje zubima koje ne prestaje je znak određene boli.
Kunići se obično ne glasaju,ali kad osjećaju bol ili opasnost,mogu se javiti piskutavim vriskom,izuzetno neugodnim i strašnim za čuti.
Vrlo često je prisustvo boli kod kunića dijagnosticirano i od njegovatelja,i od veterinara-podcijenjeno.Teško je razlikovati bol od tjeskobe kod kunića,jer imaju česte promjene raspoloženja,odnosno reagiraju na određene situacije,npr.biti će tjeskobni ako se nađu u okolini koja im je nepoznata.
Da li je neki put korisno da životinja osjeti bol?
Postoji mišljenje da je bol zapravo vrsta obrambenog mehanizma koja pomaže životinji smanjiti aktivnost i na taj način smanjuje daljnje oštećenje ozlijeđenog djela tijela.Ali isto tako takva adaptacija na bol može biti presudna kada je kunić pod veterinarskom skrbi.Moderna medicina pokušava razumjeti i smanjiti određene efekte boli.Bol je stresna i može odužiti postupak liječenja.Kunići često prestaju jesti kad osjećaju bol i strah,a promjene u gastrointestinalnom traktu(probavi) su posebno štetne kod kunića.Zbog toga liječenje treba biti usmjereno smanjivanju boli i tjeskobe.
KOJE POGODNOSTI PRUŽA ADEKVATNA KONTROLA BOLI?
Još uvijek imamo puno toga za naučiti o razvitku boli kod kunića i kako im olakšati takvo stanje.Ljudska medicina pokušava dokumentirati koje su beneficije kontrole boli.Većina veterinarskih proučavanja temelji se na psima i mačkama jer su to najčešće životinje u njihovoj praksi.Neke od tih beneficija uključuju poboljšavanje funkcije disanja,smanjivanje stresa u postoperativnom razdoblju,smanjivanje duljine hospitalizacije,brži oporavak i povratak normalnoj pokretljivosti,ubrzavanje samog ozdravljenja i čak smanjivanje napretka razvoja kancerogenog tkiva nakon operacije.
Gotovo sva istraživanja i u ljudskoj i životinjskoj medicini pokazuju da je oporavak puno brži kad bol popusti,jer se lakše vrate navike uzimanja hrane i vode.Upravo zbog toga bi rano prepoznavanje i brz pristup smanjenju boli kod kunića trebao biti važan čimbenik u veterinarskoj praksi.Vlasnici kunića su osuđeni po tom pitanju na veterinarski odgovor na njihova opažanja.Kunići se puno brže vrate normalnom uzimanju hrane i vode,ako za vrijeme i nakon operacije unutar 12-18 sati primaju narkotike za smanjenje boli.
Što mi možemo učiniti da bi smanjili bol?
Bol je samo jedan od mnogih stresova sa kojima se kunić suočava dok je bolestan.
Bolestan kunić mora se uhvatiti u koštac sa boli,ozlijedom i mnogim problemima koji ih prate.Jer,bolestan kunić najčešće mora promijeniti poznatu okolinu dolaskom u veterinarsku kliniku,znači strani prostor oko njega,pun čudnih zvukova i mirisa.Isto tako,odvaja se od svojih vlasnika ili drugih kunića,ako ima sustanara.Veterinari,najčešće stranci za našeg kunića,diraju,pregledavaju i miču kuniću bolne dijelove tijela.Isto tako,veterinar će morati kunića «obuzdati» da bi mu izvadio krv ili pripremio ga za daljnje procedure liječenja.Trebali bi to sagledati iz kunićje perspektive.Možemo mu uvelike smanjiti strah i bolne aspekte procedure liječenja maženjem,tepanjem,dobrim njegovateljskim navikama i pobrinuti se da dom i klinika budu okolina koja će dati kuniću potreban mir.Kunići se puno brže oporavljaju i bolje reagiraju ako se čim prije vrate u poznatu okolinu,znači dom.To čak čvrsto vjeruju svi vlasnici kunića i uglavnom to prakticiraju,kad got je to moguće.Ali isto tako moramo poštivati veterinarsku odluku kad je kunić u situaciji koja zahtjeva promatranje.
Što je analgezija(bezbolnost)?
Analgezija doslovno to i znači-odsustvo osjećaja boli.Stvarna upotreba analgezije pokušava osloboditi od boli i neugode pomoću lijekova.Niti jedan lijek međutim,ne uklanja bol potpuno,i nažalost,ne djeluje svaki lijek jednako kod svih ljudi ili životinja.To je otežavajuća okolnost veterinarima,teško je odrediti koliko je lijek efikasan i kako dugo ga davati da bi bio efikasan.Zato liječenje uključuje više faza.
Koji tipovi lijekova mogu kontrolirati bol?
Kada kunić mora biti hospitaliziran,veterinar će mu najčešće,da bi ga umirio,dati Valium(diazepam).Kunići zahtjevaju veliku dozu ovog tipa lijeka i makar mogu postati jako smireni,s druge strane,uznemiruje ih bilo kakvo micanje ili pregledavanje.Vaš veterinar će procijeniti stanje kunića i odrediti prioritetnu terapiju.Niti jedan lijek nije razvijen posebno za kuniće,tako da se sve doze prilagođavaju.
Postoji nekoliko različitih kategorija lijekova za kontrolu boli,i ukratko ćemo ih opisati:

1.LOKALNI ANESTETICI-npr.lidocaine-izvrstan jer blokira cijelo operativno područje.Veterinari koriste lokalnu anesteziju za manje operativne zahvate kao npr.biopsije kože,ili ih koriste kao pred-fazu za opću anesteziju.

2.NESTEROIDNI PROTUUPALNI LIJEKOVI (Non-steroidal anti-inflammatory drugs,ili kratica u daljnjem prijevodu NSAIDS)
-npr.aspirin,ili Carprofen,smanjuju naticanje ili upalu.Jačina različitih NSAIDS-a ovisi o kombinaciji sa drugim lijekovima,dozi i vrsti boli.Kunići zahtjevaju veliku dozu aspirina,koji može biti vrlo koristan kod postizanja bezbolnosti.Možemo ga primjenjivati i kod kuće,ali samo pod kontrolom i odobrenjem veterinara.NSAIDS-i ne smiju biti primjenjivani duže vrijeme jer imaju nuspojave u probavnom traktu i na bubrezima.

3.ALFA-2 AGONISTI-npr.xylazine,učinkovit kod liječenja trbušnih organa.Ali kako su to sedativi sa dubinskim djelovanjem,utječu na rad srca i krvni tlak.To nije vrsta lijeka koja će se primjeniti u postoperativnoj fazi,ali može biti dio anestezije kod same operacije.

4.NARKOTICI-uključuju različite vrste lijekova iz skupine opijata.Opći primjer opijata koji se koristi kod kunića je butorphanol.Opijati su najučinkovitiji analgezici ,ali isto tako je općepoznato koje su njihove nuspojave i posljedice dužeg uzimanja.Veterinari ih primjenjuju najčešće tijekom same operacije,i kratko nakon nje.Kako je to skupina lijekova najčešće pod strogim nadzorom Zavoda za zaštitu zlouporabe opojnih droga,tako je teže veterinarima takav lijek prepisati za kućnu upotrebu.Uglavnom,vaš veterinar bi vam trebao nakon postavljene dijagnoze iznjeti plan liječenja i najbolji način kako kuniću pomoći otkloniti bol.
NIKADA I NI U KOJEM SLUČAJU NEMOJTE NA SVOJU RUKU VAŠEM KUNIĆU SAMI DAVATI BILO KAKAV LIJEK,A POSEBNO NE LIJEK PROTIV BOLOVA.
Svaki lijek ima svoje nuspojave za koje ne možete znati koje su,niti odrediti adekvatnu količinu i zato to može biti vrlo opasno za kunića.Ono što sami možemo učiniti za naše kuniće u takvim situacijama je pažljiva ophodnja sa bolesnim kunićem,izvrstan kontakt sa veterinarom,nježna briga,mir i bolji komfor,lakši pristup hrani i vodi,a po potrebi i tekuća dijetalna prehrana kako ne bi kunić prestao jesti.Jako je važno održavati ravnotežu crijevne flore,pogotovo kad je kunić pod velikom količinom stresa zbog same bolesti.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan