PROBLEMI SA VRUCIM DANIMA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

PROBLEMI SA VRUCIM DANIMA

PostPostao/la Zecovi.Net » uto stu 06, 2007 14:30 pm

red Sonja


Teme:
Kako olakšati kuniću podnošenje vrućine?
Što učiniti ako kunić doživi toplotni udar?
Koji drugi problemi dolaze sa vrućinama?Posebno je važno dodatno paziti na kunića za vrijeme ljetnih mjeseci.Kunići ne podnose dobro velike vrućine i zapravo mogu uginuti od pregrijavanja.Svaki kunić različito podnosi vrućinu i zato je jako važno svakodnevno ga promatrati.
Kako olakšati kuniću podnošenje vrućine?

Svakako ga skloniti sa direktnog sunca.Ako mora boraviti dio dana zatvoren u gajbici ili malenoj sobi,pobrinite se da ima dovoljno hlada gdje će se kunić odmarati.
Postavite ventilator koji neće puhati direktno u kunića,već pokraj njega,pa i cijeli dan.
Možete na dio gajbice objesiti mokar ručnik tako da ventilator koji puše može stvarati još malo hladniji zrak.No prije toga provjerite da li vaš kunić tolerira zvuk ventilatora!
Postavite keramičku ili mramornu pločicu u gajbicu ili na mjesto gdje se kunić voli zadržavati.Mramor i keramika ugodno (ne previše) hlade kunića, pa i dok leži na njima.
Ubacite koju kocku leda u glinenu posudu sa vodom (iz nje može i piti,a i ležati pokraj nje i na taj način se hladiti)
Vlažite kuniću uši.Kunići reguliraju tjelesnu temperaturu preko ušiju,i vlaženje im pomaže da se rashlade.
Četkajte kunića redovito,suvišna dlaka im smeta po vrućinama.Ako imate dugodlakog kunića,nije loše razmisliti o skraćivanju dlake u ljetnom periodu.
Napunite nekoliko plastičnih boca vodom i zamrznite.Zamrznute možete staviti kuniću u gajbicu pa će ga ugodno hladiti dok leži pokraj njih.(možete ih omotati krpom ili ručnikom)Neka uvijek bude koja boca u rezervi u zamrzivaču.
Uvijek kuniću dajte dovoljnu količinu svježeg povrća i voća koju inače jede,da spriječite dehidraciju(ovo vrijedi samo za kuniće starije od 6 mjeseci)
Posebno pripazite ako je vaš kunić stariji od 5 godina,ako je pretio ili onemoćao.Takvi kunići više miruju,slabije su pokretljivi,pa ako im je prevruće teško ustaju i piju vodu.To brzo može dovesti do dehidracije,ozbiljnih zdravstvenih problema,pa i onog najgoreg.Donesite mu vodu i dajte da pije obavezno.

Što učiniti ako kunić doživi toplotni udar?

NIKAKO GA NE URANJAJTE U HLADNU VODU.
To može kunića dovesti u stanje šoka.
Najprije ga lagano vlažite po ušima i tijelu i
ODMAH POTRAŽITE POMOĆ VETERINARA,NEMOJTE ČEKATI.
Koji drugi problemi dolaze sa vrućinama?

Napad muha.
Kad vrijeme postane sve toplije,muhe mogu napasti pa i ubiti i zdravu životinju koja i privremeno ima mekšu stolicu, ali poseban rizik je kod starih,onemoćalih,pretilih ili posebno dugodlakih kunića koji se ne mogu sami čistiti(tu se misli na analne otvore)
Već unutar 24 sata kunić može ući u stanje šoka uzrokovano infekcijom larvi(crva).Vlaga,toplina i mirisi privlače muhe.Ako kunić ima otvorenu ranu,ili stvrdnuto krzno oko analnih otvora,umrljano urinom ili fekalijama,muhe će takva topla,vlažna mjesta iskoristiti za polaganje jajašaca (iz kojih se razvijaju ličinke crva)Šanse su još veće ako takav kunić boravi vani,ali i u stanu jedna jedina muha može učiniti veliku štetu.Spominjući na početku vaš pojačan oprez u promatranju vašeg kunića,pripazite da je uvijek suh.Najdrastičnija mjera kod kunića posebno kritičnog stanja(nemoć,starost ili debljina)je šišanje ili čak brijanje dijelova tijela koji su podložni infekciji(već navedeno-analni otvori,otvorene rane)u ljetnim mjesecima.
[/size]
[/quote]


strici:

[quote][size=2]
Evo mog savjeta, koji sam već jednom i opisao.
Kao prvo izgleda neće biti prevrućeg ljeta, a ako onda:
Zamrznuti one uloške koji se stavljaju u prenosne rućne frižidere. Nabavite kartonsku kutiju, barem pola metra sa isto toliko (ustvari kako ko hoće, ali u većoj će vjerojatno ninić radije boraviti?), a od debelog pakung kartona. Pa je lijepo opremite za dulji boravak ninića, sa naprimjer slamom, sijenom, ručnikom ili slično. U mali ručnik umotati zaleđeni uložak i oviti toliko da hladnoča iz njega struji, ali da nebude ni prehladno. Zavisi od temperature i veličine kutije jedan ili više takvih rashladnih tijela. I onda u kutiju. Karton je izolator, kutija bunar, a hladnoča uvijek na dnu, i ideja je tu. Poželjno je imati i termometar prekriven sijenom, i ne pretjeravati sa rashlađivanjem. Ninić nesmije ležati na tome rashladnom bloku, a on mora biti zamotan nekom tkaninom, jer se znoji. Ja sam tako radio na dugim putovanjima za Dalmaciju (pored druge skuplje metode), i bilo je uvijek OK.
Kuniće ne na vjetar, pa ma koji on bio.
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan