DUSIK UREJA U KRVI (blood urea nitrogen, BUN)

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

DUSIK UREJA U KRVI (blood urea nitrogen, BUN)

PostPostao/la zekili » pon lis 15, 2007 9:06 am

UREA je otpadni produkt dusika koji se formira usljed razgradnje proteina u jetri. Cirkulira u krvi u obliku dusicne ureje, te se prebacuje do bubrega kako bi ih oni filtrirali i izlucili. Kod zdravih dobro – hidratnih kunica vecina dusicne ureje bit će dobro filtrirani u bubrezima te izlucena putem mokrace. Prisutnost dusicne ureje u krvi može se mjeriti pomocu BUN testa.

Normalna razina kod zdravog kunica je: 13-30 mg/dl

Za razliku od ostalih zivotinja na razinu dusicne ureje mogu utjecati fizicki faktori kao i ostali faktori okruzenja u kojem kunic zivi. Na razinu utjecu stresne situacije u specificnom trenutku (hidracijsko stanje, prijevoz kunica, nepoznati ljudi u okruzenju, novi neobicni mirisi, pseci lavez). Također, uzrok može biti i dijeta, ali i razni dijelovi dana u kojem se uzorci uzimaju (primjeceno je da su vece razine prisutne kasno navecer) i naravno ljekovi (chloramphenicol, streptomycin, gentamycin, tobramycin, diuretici i kortikosteroidi). Nadalje, ostali faktori koji mogu utjecati na razinu BUN – a je i pristnost parazita te prisutnos bakterija (npr. bakterije u crijevima koje koriste dusik tijekom poremecaja metabolizma).

Ako je razina BUN –a kod kunica povisena, ne smije se te nema potrebe da se odmah zakljuci da kunic pati od zatajenja bubrega, sto nije slucaj i kod drugih zivotinja, npr. macaka i pasa. Tada je potrebno napraviti dodatni, još jedan test te ga usporediti sa onim predhodnim.Povisenu razinu BUN – a uzrokuju:
- zatajenje bubrega
- niski volumekrvi/plazme tijekom dijareje
- blokada nokracnog sustava usljed kamenaca mjehura ili bubrega, tumor, polip
- bolesti srca
- kravarenje u probavnom traktu
- toksicni inzultiSnizenu razinu BUN – a uzrokuju:
- povisena hidracija
- pothranjenost
- bolesti jetre i poremecaji rada jetre
- ljekovi
- trudnoca


Pomocu rendgenskog zracenje i ultrazvuka mogu se detektirati povecanje bubrega, prisutnost kamenja, maligni tumori, ciste i fibroze.

Vanjski znakovi bolesti bubrega su gubitak apetita, gubitak na tezini, letargija, anemija, ucestalo mokrenje, potreba za tekucinom vise nego sto je to normalno.

IZVOR: http://www.medirabbit.com/
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan