UZIMANJE UZORKA KRVI KOD KUNICA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

UZIMANJE UZORKA KRVI KOD KUNICA

PostPostao/la zekili » pon lis 15, 2007 9:04 am

sve prevele lela i zekili uz puno muke ;Dslika

slika
crna strelica -centralna arterija
crvena strelica-marginalna vena


Kunici su veoma plasljivi te prilikom ulaska igle u uho od straha mogu ogrebati veterinara ili cak skociti sa stola. Ukoliko koza nije anestetizirana prije postupka, normalna reakcija kunica na ulazak igle u rubnu venu u uhu je jak trzaj. Znaci, ako se uho ne anestezira, kunic mora biti zamtan u npr. rucnik kako bi bio nesposoban ciniti nagle pokrete.

slika
kunic zamotan u rucnik

Kolicina krvi koja je potrebna za testiranje odreduje lokaciju iz koje se kunicu vadi krv. Iako se vecinom krv vadi iz vene, ponekad je potrebno izvati krv iz arterije.

Manje kolicine krvi (do 5 ml) sigurno se može sakupiti iz usne marginalne vene, pomocu 23 – 25 g igle, ili sa 23 g leptirastom iglom pricvrsnom na spricu ili epruvetu.

Krzno koje se nalazi na uhu potrebno je obrijati, a obrijano mjesto dezinficirati alkoholom. Posto je koza na uhu veoma osjetljiva, preporuka je da se mjesto iz kojeg se vadi krv anestezira pomocu lidocain kremom (lokalni anestetik). Rubni spoj uha potrebno je uviti plasticnim zavojem te zastitinim athezijskim zavojem. Nakon 45 minuta sva koza na tom djelu je u potpunosti obamrla, a anestezija djeluje narednih 60 minuta.

Isti postupak radi se kada je porebno preko igle umetnuti kateter.


slika

Srenje krvnog suda može se postići masazom uha, zagrijavanjem uha, ili koristenjem acetlypromazine agenta.
Sljedeci korak je pazljivo umetanje igle u venu, nakon cega se izvlaci krv. Ovaj korak se osim pazljivo mora raditi polagano, kako bi se izbjegla hemoliza tj raspadanje crvenih krvnih zrnaca, no dovoljno brzo kako bi se izbjeglo formiranje ugrusaka. Nakon vadenja igle iz vene,kako bi se izbjeglo stvaranje hematoma, na mjesto od kuda se je vadila krv je potrebno cvrsto pritisnuti pamucnu gazu koja se tako drzi najmanje jednu minutu ili vise, sve dok krv ne prestane teci. na mjesto gdje se vadila krv, cvrsto se stavi pamucna gaza u trajanju od najmanje minute, ili dok ne prestane ici krv. treba izbjegavati upotrebu alkoholom natopljenih (ili nek stoji impregniranih) gaza, jer alkohol pospjesuje vazodilataciju( sirenje krvnih sudova) i spriječava hemostazu (zaustavljanje krvarenja)


Mrlja koja u uhu ostane od krvi, može se odstaniti hidrogen periksidom.

slika
umetanje igle u venu


slika
uzorak sada može biti prikupljen

slika
uzimanje uzorka krvi


slika
nakon postupka potreban je cvrsti pritisak na mjesto iz kojeg se uzorak uzimao
Kunica treba posmatrati nekoliko narednih sati da bismo bili sigurni da je hemostaza zavrsena.
Uzimanje krvi iz centralne arterije bi se trebalo izbjegavati jedino ukoliko je potrebno uzeti vece kolicine krvi. Ovo mjesto je bolno, i cesto dovodi do naknadne distalne ishemije, usljed ostecenog snadbijevanja krvlju usne skoljke (pinna)., nakon stvaranja hematoma, ili usljed ostecenja krvnog suda (trauma arterije sa trombozom). Do ostecenja krvnog suda moze doci i usljed pojacanog pritiska na krvni sud.
Ukoliko se ne moze izbjeci uzimanje krvi iz centralne arterije, onda se igla opsega 21 uvodi u arteriju, sto vise distalno (vrh uha). Krv bi trebala poteci odmah u spricu, i kada je puna zamjeni se novom, koja se makne skidanjem sa igle.

Iz jugularne vene se moze skupiti dosta krvi. Podbradak kod zenki ne predstavlja prepreku. Kunic se moze postaviti u nekoliko polozaja s ciljem uzimanja krvi iz jugularne vene.
Sternalno polijeganje- s vratom ispruzenim prema gore, a prednje sape vise preko ruba stola za pregled.

slika
punktura jugularne vene


Dorzalno polijeganje- nakon umotavanja kunica u rucnik, izduzuje mu se vrat radi omogucavanj pristupa jugularnoj veni.
Lateralno polijeganje- s istezanjem vrata, i povlacenjem prednjih sapica prema dolje.
Krzno je obrijano prije vadjenja krvi. Ukoliko kunic pokazuje respiratorni distres treba izbjeci vadjenje krvi iz jugularne vene. Zivotinja bi zaista mogla postati cijanoticna prilikom vadjenja krvi.


Alternativna mjesta za uzimanje krvi su vena cephalica i lateralna vena saphena. Lokacija je ista kao kod pasa i macaka. Ove venu su krhke i hematom (ugrusak) se lako stvara.
slika
punktura lateralne vene sapheneslika
nekroza ušne školjke nakon punkture marginalne vene
IZVORI:
http://www.medirabbit.com/
http://cal.vet.upenn.edu/
http://www.fauvet.fau.edu/
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

Natrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan
cron