FRAKTURE - operacija

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

FRAKTURE - operacija

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 0:55 am

zekili


Kunici su lovina grabezljivcima pa stoga moraju imati mogucnost brzog trcanja kako bi izmakli grabezljivcu. Njihovi udovi su veoma mocni, a kosti su im veoma lagane i sadrze tek 7 – 8% njihove ukupne tezine. Za usporedbu, kosti kod macaka sadrze 12-13% njihove ukupne tezine. Kicma i udovi su skloniji lomljenju kod kunica nego kod ostalih zivotinja. Straznje ozljede su vidljive na lumbarnom dijelu. Dodatni zdravstveni problemi kao sto su osteoporoza i/ili hrana siromasna kalcijem mogu uciniti kosti lomljivima. Kada kunica dizete on je u panici te ako padne a kosti mu same po sebi nisu otporne dolazi do loma. Rezultat je obično paraliza donjih udova uz pratnju inkontinencije. Fraktura koljenice je druga opasnost kod kunica. Obično je uzrokovana neprikladnim nosenjem, neprikladnim resetkama na gajbama, kada ud ostane zaglavnjen izmedu resetaka. Frakture udova su obično u paru(vise od dva slomljena komada kosti.). Frakture u donjim udovima(ispod pregiba koljena lakta..) su obično otvoreni prijelomi koji su teski za lijecenje i zahtjevaju pazljivu operaciju. Rana mora biti sterilizirana, a slomljena kost spojena pomocu fiksatora ako je donji dio uda ozljeden. Osteomyelitis(infekcija kostiju) i/ili troivanje gangrenom mogu se javiti nakon operacije i moraju se hitno lijeciti sa antibioticima. Nadalje preporucljivo je napraviti briseve da bi se otkrilo dali se je i koja bakterija kontaminirala u rani.

Dijagnoza i prva pomoc

Kunic koji ima slomljeni ud ne zahtjeva hitnu medicinsku pomo(pomoc je potrebna, hitna, ali kunic nece umrijeti, kao kod drugih teskih bolesti) ukoliko nije u soku, ne krvari te nema respiratorne i kardiovaskularne probleme.


slika


slika


slika
RTG slomljenih kostiju

Preporuca se hitno davanje lijekova protiv bolova kako bi umirili kunica. Rendgensko snimanje i kompletno fizicki i neuroloski pregled mora biti ucinjen kako bi se utvrdila pocinjena steta, buduci tretman te prognoziralo ljecenje rane.

Korištenje fiksacije

slikaslika

slikaslika
umetanje fiksacije prilikom operacije

Tehnika umetanja fiksatora je cesto upotrebljava kod malih zivotinja i u biti je jednostavna. Svejedno zahtjeva puno strpljenja i strucnosti te dobro poznavanje biomehanike i nacina ljecenja polomljene kosti. Fiksacija je idealna za korištenje kao usadak kod kunica zbog male tezine Kod kunica se obično koriste Steinman i Kirschner fiksatori . Preferiraju se fiksatori koji sadrze djelomicno ili u potpunosti navoje. Kod patuljastih i malih pasmina fiksator može biti nadomjesten sa potkoznom iglom(ona koja se koristi kod injekcija). Fiksator ili igla moraju obavezno zauzimati 60 do 70 %

Steinman fiksator se obično umece rukama ili pomocu jacobs chucka(uredaj za umetanje fiksatora),Može biti dodana u predio frakture ili na kraj kosti pa provucena kroz frakturu. Krajevi fiksatora se uvijek rezu kako nebi uzrokovali stetu na kozi, bakterijske infekcije ili ometanju zgloba, osim kada se koriste vanjske fiksacije.slikaslika
RTG spojene kosti
Otvorene frakture zahtjevaju sterilne uvjete rada u pratnji sa visokom razinom cistoce u ljecnickoj ordinaciji.Tretman poslije operacije

Tretman poslije operacije zahtjeva pracenje ozljedenog mjesta. Vadenje fiksatora se bazira na rendgenskim snimkama i najcesce se vade nakon 6 tjedana. U izuzetnim slučajevima kada je kunicevo zdravlje naruseno fiksator može biti ostavljen.


Analgetici koji se koriste protiv bolova:
Butorphanol
Buprenorphine
Flunixin
Meloxicam
Aspirin

http://homepage.mac.com/mattocks/morfz/rabrefs.html

http://www.rabbit.org/

http://www.medirabbit.com/a
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Re: FRAKTURE - operacija

PostPostao/la zekili » ned tra 11, 2010 1:52 am

video o fakturi uz radiografiju te tumačenje slika

http://www.youtube.com/watch?v=5v04rDN1_-g
Godine: 68.
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgbNatrag na Prva pomoć
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


HR (CRO) by Ančica Sečan