TEME

Planirate li ove godine djete iznenaditi zekom?

natrag na teme

Ako niste sasvim sigurni, bolje nemojte, jer kunić ne dolazi u vašu kuću samo za Uskrs, nego će još dugo vremena biti tu. Kunići mogu doživjeti i preko 12 godina, a osim toga njega i držanje kunića nisu nipošto manje zahtjevni nego za npr. psa.

Svi znaju da je zeko simbol Uskrsa, te se zbog toga mnogi odlućuju obradovati svoju djecu sa pravim malim živim zekom. Oni se mekani i prekrasni za Uskrs, no nažalost, često se događa da radost kratko traje. Zeko djeci dosadi, nema se tko brinuti za njega, biva ostavljen da sam čami u kavezu... Sve to svakako nije dobro za kunića, ali i djeci ne daje dobar primjer da se o životinjama treba brinuti. Nerjetko, nakon što Uskrs prođe, zeko biva ostavljen sam negdje u šumi ili na livadi. Zapamtite, pitomi kunići ne mogu sami preživjeti u prirodi.

Kunići ionako nisu pogodni kao kućni ljubimci za malu djecu. Oni imaju vrlo osjetljive kosti i može doći do lomova čak i ako zeko samo iskoči iz djetetovih ruku. Kunići su stresna bića i nisu pasivni, ne podnose grubu igru, natezanje, navlačenje, nosanje uokolo i sl., a svi znamo da dječja igra nije uvijek nešto najnježnije što postoji. Zbog svega toga zeko maloj djeci može brzo dosaditi. Nisu isključene ni povrede djece, jer jake stražnje zečje noge mogu prilično udariti.

Neka je vaše djete i starije, npr. 10 godina. Što će biti za 7 ili 8 godina ako bude otišlo od kuće, npr. na fakultet u drugi grad? Da li ste svjesni da će te se tada vi morati brinuti za zeca?

Kunići možda nisu skupi, ali zapitajte se da li će te imati dovoljno novaca platiti veterinarske usluge u slučaju da se zeko razboli? Neki kunići, posebno ženke, mogu postati vrlo uznemireni ako nisu sterilizirani ili kastrirani. Kod nekih to može dovesti čak i do raka maternice ili testisa. Imate li sredstava odvesti kunića veterinaru?

Da li ste spremni na to da će vam novi kućni ljubimac, možda, grickati kablove, tepih ili namještaj? Da li ste spremni razmjestiti namještaj kako zeko ne bi mogao doći do kablova? Neki kunići savršeno uredno koriste svoje posudice za nuždu, no nisu baš svi takvi. Da li ste spremni na (povremene) ispade ostavljanja kuglica (čitaj izmeta) po stanu? Da li ste spremni na pranje tepiha ili kauča ako se zeko popiški? Imate li psa ili mačku? Jesti li baš sigurni da će se složiti sa pridošlicom?

Ako niste spremni na dugotrajnu obavezu, onda najbolje i ove godine u gnijezdo stavite čokoladnog zeca.

natrag na teme