TEME

Briga za starije kuniće

natrag na teme

Imate malog uška još od vremena dok je bio beba puna energije koja je neumorno trčala i skakala i demolirala vam kuću. Sada već ima devet godina i odjednom ste ustanovili, pa on je starac! Zar je već toliko vremena prošlo? Veliko je zadovoljstvo imati kunića cijeli njihov život, koji je u uspredbi s našim prekratak. Oni vlasnici kunića koji su dovoljni sretni i brižni da im ljubimci dožive duboku starost, primjetiti će određene promjene u ponašanju i općem zdravstvenom stanju kako kunići postaju stariji.

Prosječan životni vijek kunića je osam do deset godina, ali s izvrsnom njegom i malo sreće neki kunići dožive i 15 godina, pa i više. Kunići u prirodi žive znatno kraće, a i oni kao kućni ljubimci su, do ne tako davne prošlosti, imali kraći životni vijek. Čak i neke starije knjige navode da je životni vijek kunića samo četiri do pet godina. Čemu dugujemo sreću da im se životni vijek povećao? Svakako je na prvom mjestu ljubav i privrženost vlasnika kućnih kunića. Veći interes za kuniće kao kućne ljubimce rezultiralo je povećanjem općih spoznaja o njihovim potrebama, većim izborom kvalitetne hrane, boljom edukacijom vlasnika kunića, a i sami vlasnici su zapravo prisilili veterinare da saznaju više o njima, o njihovim bolestima i kako se one najuspješnije liječe.

Što onda možete očekivati od ostarjelih kunića i na što obratiti pažnju kako bi ostali zdravi? Ako im od početka pružate dobru njegu i pazite na njihove potrebe, na dobrom ste putu. Osnove su hrana bogata vlaknima, a siromašna ugljikohidratima, redovito kontroliranje zubi i podrezivanje noktiju, sterilizacija ženki prije navršene prve godine života i pružanje sigurnog i stimulativnog okružja. Pažljivo promatranje njihovih normalnih dnevnih aktivnosti pomoći će vam u ranom otkrivanju problema dok se oni još mogu uspješno riješiti.

Neki tvrde da je proces starenja različit za različite pasmine, pa tako tvrde da pasmine sa specifičnim oblicima (jako dugačke ili spuštene uši, male pasmine, dugačka leđa i sl.) imaju kraći životni vijek. U to grupu spadaju kunići koji se najčešće drže kao kućni ljubimci, poput patuljastih, mini i ovnolikih kunića.

Prvi znakovi starosti počinju negdje s petom ili šestom godinom života. Smanjena aktivnost, debljanje ili gubitak težine, problemi s kretanjem (posebno sa stražnjim nogama), problemi sa zubima, vidom i sluhom, promjene u ponašanju mogu sve biti znakovi početka starenja vašeg ljubimca. Starenje se naravno ne može zaustaviti, ali postoje stvari koje se mogu poduzeti kako bi se proces usporio i život vašem malom prijatelju učinio ugodnijim.

Prva promjena koju vlasnici obično primjete je smanjenje aktivnosti. Nakon druge godine starosti, kunići postaju općenito manje aktivni. Spavati će više, lakše će se umarati i biti puno mirniji ljubimci. Kako godine prolaze nekima se aktivnost proporcionalno smanjuje, sporije se kreću, ne udaljavuje se daleko od omiljenih mjesta i sl. Smanjenje aktivnosti može nastati i zbog prevelike težine, slabosti, a ponekad uzrok može biti i bol u leđima ili artritis. Omogućavanje što više kretanja tijekom cijelog života, može pomoći vašem kuniću u usporavanju tih procesa i u održavanju forme.

Stariji kunići, preko šest godina starosti, skloniji su artritisu, baš kao i stariji ljudi. Možda ćete primjetiti da se vaš kunić puno teže penje uz stepenice nego prije, pokušava ih sasvim izbjeći ili čudno skače kao da želi poštediti bolnu nogu. Dobro je imati dobrog veterinara koji će znati prepoznati bolest i propisati adekvatan lijek protiv bolova koji može čak i usporiti artritis. Nemojte odgađati posjet veterinaru ako primjetite da se vaš kunić otežano kreće. Važno je da im vi nikada samostalno ne propisujete i ne dajete lijekove, jer bol može ukazivati i na mnoge druge stvari.

Često se javljaju i problemi sa zubima, problemi s mokrenjem (kamenci, inkontinencija), što su sve ozbiljni problemi koji zahtijevaju brigu veterinara. Problemi sa zubima mogu se javiti i kod mladih kunića. Bez obzira na dob, ako imate kunića koji je prestao jesti sijeno, tvrdu hranu, samo jede mekane sjemenke iz hrane, slini, vrijeme je za kontrolu. Problemi mogu biti razni, od kuglica dlake u stomaku, do problema sa šiljastim kutnjacima, koje vlasnici često zaboravljaju pregledati. Postoje veterinari koji su dovoljno stručni za anesteziju kunića i obavljanje stomatoloških zahvata poput brušenja i popunjavanja šiljastih kutnjaka. Problemi sa zubima mogu biti prilično bolni za kuniće, uostalom kao i za nas ljude.

Problemi s mokraćnim mjehurom, infekcije mjehura, kamenci, inkontinencija mogu nastati i kod mlađih kunića, ali ipak su češći kod starijih. Simptomi problema s mjehurom su uriniranje na potpuno neuobičajenim mjestima, naprezanje ili bol prilikom mokrenja. Kamenci mogu prilično izmučiti kunića, napreže se prilikom mokrenja, a vjerojatno će mokraća biti malo krvava. Ako se simptomi ne otkriju na vrijeme i ne pruži odgovarajuća veterinarska njega, kamenci mogu jako narasti, tako da kunić bolno cvili dok mokri. Bez hitne operacije, kunić može uginuti. Ranim otkrivanjem kamenaca operacije se može izbjeći upotrebom određenih preparata (tekućina) i procedura za ispiranje mjehura.

Neki kunići mogu imati i probleme s bubrezima. Rani znakovi su mokrenje na neuobičajenim mjestima, povećana učestalost mokrenja i količine urina, povećana žeđ. Problemi s mokraćnim kanalima, infekcije, kamenci mogu dovesti do otkazivanja bubrega. Rano otkrivanje i pravilno liječenje mogu u velikoj mjeri spriječiti komplikacije i održati vašeg kunića zdravim. Dobra higijena posudice za nuždu, puno svježe vode i hranjenje hranom u kojoj nema puno kalcija, može pomoći u izbjegavanju problema i bolesti vezanih uz mokraćni trakt.

Jedna od najčešćih stvari koje primjete vlasnici starijih kunića je mekana stolica koja često izgleda kao niz sljepljenih kuglica, a koje prije nije bilo. Kunići često ponovno jedu vlastiti izmet, pogotovo te sjajne sljepljene kuglice i tako ponovno unose hranjive tvari koje se nisu prvi put probavile. Stariji kunići koji jedu previše hrane bogate ugljikohidratima (orasi, lješnjaci, kikiriki, sjemenke, lucerna) često nemaju potrebu jesti svoje "kuglice" jer su ionako dobili i previše ugljikohidrata u hrani. Takav način ishrane može dovesti do pretilosti i kraćeg životnog vijeka.

S preventivnim promjenama u načinu ishrane možete početi već nakon osmog mjeseca života, tako da smanjite količinu lucerne koja je bogata proteinima i kalcijem. Manje kalcija znači i manje problema s kamencima. Lucerna se može zamijeniti s mačicom-mačjim repom (vrsta trave) i sjenom od zobi. Neki kunići preferiraju svježe sijeno s čistih polja (npr. ono s kojom se hrane konji) od sijena koje se može kupiti u pet shopovima.

Malo povećajte količinu zelenjave u ishrani poput lišće mrkve i peršina, a smanjite lišće brokule i ostalih biljaka bogatih kalcijem, te smanjite poslastice. Neki kunići ne podnose puno kelja, pa budite oprezni i odredite što vašem kuniću najviše odgovara. Izbjegavajte kupus i zelenu salatu kod starijih kunića.

Smanjite količinu kupovnih sjemenki u ishrani starijeg kunića, ali samo ako jede dovoljne količine sijena i zelenog povrća..

Neka ishrana kunića tijekom cijelog života bude bogata vlaknima (sijeno trave), a manje s kalorijama i ugljikohidratima (sjemenje, rafinirani ugljikohidrati, šećer) što će im uz dovoljno svakodnevnog kretanja pomoći u održavanju idealne težine i spriječavanju problema koji mogu nastati zbog prevelike težine.

Kunići moraju imati dovoljno dnevne aktivnosti. Kunić koji većinu vremena provodi zatvoren u kavezu živjeti će kraće i imati će slabiju kvalitetu života.

Nemojte ih izlagati stresnim situacijama, štitite ih od propuha i od ekstremnih temperatura, bilo da se radi o velikim vrućinama ili o hladnoći. Kako stare, imunološki sistem im se smanjuje.

Nakon pete godine života preporučuju se preventivni godišnji pregledi kod veterinara dovoljno upoznatih s problematikom kunića. Krv i urin bi se trebali kontrolirati svake druge godine radi otkrivanja mogućih bolesti bubrega, jetre, mokraćnih kanala, anemije. Kunići sa smanjenom pokretljivosti trebali bi se rendgentski pregledati kako bi se isključio artritis ili bolesti kralježnice.

Pred kraj jedna bolna tema: eutanazija. Može doći vrijeme kada proces starenja našem ljubimcu uzrokuje stalne bolove. Mnogi lijekovi protiv bolova mogu ih ublažiti ili barem tako piše na uputstvu. Ne treba zaboraviti da je kvaliteta života kućnih ljubimaca važnija od njihove kvantitete. Onaj teški posljednji pozdrav uvijek dođe prerano, ali eutanazija je ponekad spas našem starom prijatelju koji više nije sretan sa svojim svakodnevnim životom koji mu donosi više boli nego radosti. Kada vrijeme dođe, vaš veterinar će vam svakako pomoći da donesete pravilnu odluku. Takva odluka je uvijek izuzetno teška i stresna i budite spremni na nju čim se odlučite da ćete uzeti bilo koju životinju i dovesti je u vaš život. Možda će vam olakšati spoznaja da se eutanazija vrši velikom dozom anestezije koja će vašeg prijatelja bezbolno prenjeti na, možda, neko sretnije mjesto.

I na kraju, pazite i brinite se za svoje ljubimce, jer, nakon što prođe ludo tinejdžersko razdoblje, stariji kunići su izuzetno dragi kućni ljubimci koji će vas uvijek s ljubavlju dočekivati. Omogućavanjem najbolje njege i ishrane, puno kretanja i bogatog društvenog života, ranim otkrivanjem simptoma mogućih bolesti, pružiti ćete im dug, sretan i zdrav život.

natrag na teme