TEME

Redovita kozmetika kunića

natrag na teme

Autor teksta i fotografija: Andrea Rajčić

Iako mnogi misle suprotno kunići su jako čiste životinje. Jedna od najčešćih primjedbi koju čujem kao vlasnik kunića: ''Joj, pa oni smrde!'', definitivno nije točna!

U poslu čišćenja i održavanja kunića jednaku odgovornost imaju i vlasnik i kunić. Vlasnik pravilnim održavanjem nastambe, posude za obavljanje nužde i prostora na kojima se kunić zadržava omogućuje sretan i zdrav život kunića. Oni su nesretni kada se nalaze u prljavštini i izbjegavaju područja (npr. nečisti wc) koja nisu dovoljno čista te mogu zbog toga promijeniti i svoje navike. Kunić tijekom dana obavlja osobnu higijenu, uređuje krzno, pere šapice, uši i ostale dijelove tijela koje može dohvatiti. Neuredno krzno jedan je od znakova bolesti kunića i u takvom slučaju potrebno je reagirati i naći razlog. Za neka dotjerivanja potrebna im je pomoć vlasnika.

Bitno je znati da kunići ne vole kad im se radi nešto neugodno i obično će na sve načine pokušati pobjeći. Zbog tog razloga kad im radite nešto čime nisu oduševljeni (čišćenje žlijezda, rezanje noktiju, davanje lijeka, mazanje kremom itd.) a pogotovo ako je to radnja koju ćete ponavljati, dobro je da to uvijek radite istim redoslijedom. Nježno im tepajte i smirujte ih tijekom cijelog zahvata te im na kraju dajte poslasticu kao nagradu što su bili dobri.

Nakon nekog vremena kunić će naučiti proces, znati će što da očekuje, biti će mirniji te će sve proći manje stresno i za kunića i za vlasnika. U ovom članku baviti ćemo se osnovnim ''kozmetičkim tretmanima'' koje svaki vlasnik kunića mora znati i redovno provoditi. Zamolite veterinara, uzgajivača ili nekog iskusnog vlasnika kunića da Vam pokaže kako se što radi. Kasnije, ako se sami ne usudite ili ne znate kako, radije se oslonite se na njihovu pomoć. Na vama je da pratite situaciju i reagirate na vrijeme.

1. Vaganje

Redovito važite kunića. Gubitak težine ili njene velike oscilacije povezane su s mnogim bolestima i ponekad su jedini znak da nešto nije u redu. Izaberite pravilan interval, dva tjedna ili mjesec dana, zapisujte vrijednosti tako da u slučaju potrebe možete pratiti promjene težine. Normalno, kunić neće mirno stajati za vrijeme vaganja. Najjednostavniji i najbrži način je ga stavite u transporter, izvažete te odbijete težinu transportera.

 

 

 

 

2. Provjera zubi

Zubi kunića rastu stalno (cca 1 cm mjesečno) i potrebno ih je redovito kontrolirati. Kunić koji ima pravilan zagriz, pravilnom prehranom troši zube i u tom slučaju nije potrebna nikakva intervencija. Uslijed raznih situacija (nasljedni defekt, nepravilna prehrana, udarci, padovi, glodanje rešetki kaveza, kriva prehrana i dr.) moguće su deformacije, prerastanje ili nepravilan rast zubi kunića koji do tada nije imao takvih problema. Prerasli ili deformirani zubi mogu potpuno onemogućiti hranjenje i tako dovesti i do smrti kunića. Stoga ih je potrebno redovno kontrolirati da bi se, u slučaju potrebe, moglo reagirati na vrijeme. Zube kontrolirate na način da prstima uhvatite kunića sa lijeve i desne strane usta i lagano povučete prema gore tako da zubi postanu vidljivi. Ukoliko primijetite promjenu na zubima kunića (krivi zubi, odjednom neobično veliki i dr.), posjetite veterinara ili uzgajivača koji će ih skratiti i korigirati. Iskusniji vlasnici mogu sami korigirati zube ali je potrebno jako paziti da zubi ne puknu krivo, da se ne povrijede usta ili jezik kunića te da se na napravi više štete nego koristi. Ukoliko niste sigurni radije potražite pomoć.

 

3. Četkanje

Razne pasmine kunića imaju različitu dlaku te i njihova njega ovisi o tome. Normalno krzno ima bujnu mekanu poddlaku s dužom grubljom površinskom dlakom. Dlaka kunića je tanka a koža vrlo osjetljiva, te treba paziti da se prilikom četkanja ne povrijedi. Budite oprezni prilikom izbora četke, te izaberite onu koja nema snažne metalne zupce. Jako korisna može biti i rukavica s gumenim pipcima koja se može kupiti u svim dućanima za kućne ljubimce. Kunići se linjaju nekoliko puta godišnje te četkanje u tom periodu mora biti svakodnevno kako bi se izbjeglo da kunić prilikom čišćenja proguta veću količinu dlake. Kunići ne mogu probaviti ili povratiti progutanu dlaku te se ona nakuplja u trbuhu i crijevima gdje lako može izazvati začepljenje a u krajnjem slučaju i smrt kunića. Ovdje veliku ulogu ima sijeno kojim se progutana dlaka izbacuje iz probavnog trakta i koje uvijek mora biti dostupno. U periodu jakog linjanja dobro je kuniću dati malt pastu i sok od ananasa koji pomažu pri razgradnji i izbacivanju dlake. Malt pastu možete naći u većini dućana za kućne ljubimce, a ako nema one specijalizirane za kuniće možete kupiti i onu za mačke. Kuniće četkajte niz dlaku, pazeći da im ne povrijedite kožu. Ako naiđete čvoriće zapetljane dlake pažljivo ih odrežite škaricama. Krzno zdravog kunića mora biti čisto, gusto i sjajno.

 

4. Provjera ušiju

Uši kunića također se moraju redovito kontrolirati. Baterijskom svjetiljkom posvijetlite u unutrašnjost uha, u ušnu školjku, i sam ulaz u zvukovod koji moraju biti čisti, bez ušne smole i bez promjena na koži. Tvrdu i zalijepljenu ušnu smolu možete omekšati i očistiti proizvodima za čišćenje ušiju koji se nalaze na tržištu. Ako u uški ili ušnom kanalu primijetite promjene na koži, crvenilo, perutanje, sumnjive nakupine, jajašca ili ranice odmah se obratite veterinaru.

 

5. Rezanje noktiju

Kako se mi ovdje bavimo kunićima koji se uglavnom drže u stanu kao kućni ljubimci, i koji nemaju toliku mogućnost trošenja noktiju prirodnim putem, vlasnik je taj koji mora voditi računa o tome da oni ne prerastu. Predugački nokti otežavaju kretanje kunića, skloni su pucanju, kunići mogu zapeti i u pokušaju da se oslobode iščupati nokat te slomiti prst ili šapu. Ukoliko dođe do toga odmah odvedite kunića veterinaru koji će sanirati povredu. Zbog toga je nokte potrebno redovito kontrolirati i kratiti. To je nešto što svaki vlasnik, sam ili uz pomoć, može napraviti. U dućanima za kućne ljubimce ili veterinarskim apotekama kupite škarice za rezanje noktiju. Nokti su predugački kada izlaze iz dlake šapica. Unutar noktiju nalazi se žilica koju ne smijete povrijediti. Preporučljivo je rezati cca 2-3 mm od kraja žilice. Nokti kunića mogu biti svijetli ili tamni te će Vam prilikom rezanja baterijska svjetiljka biti od velike pomoći. Posvijetlite noktić s donje strane tako da vidite gdje žilica završava, i odrežite pazeći pritom na liniju rezanja. Ako kojim slučajem zahvatite žilicu kuniću će curiti krv. S malo vate ili gaze pritisnite ranjeni nokat i pričekajte da prestane krvarenje. Ukoliko krvarenje ne prestaje, potražite pomoć veterinara. Kunići na prednjim šapicama imaju pet, a na stražnjim četiri noktića. Kao i za sve radnje opisane u članku, zamolite veterinara, uzgajivača ili iskusnog vlasnika kunića da Vas educira.

 

6. Čišćenje ingvinalnih žlijezda

Kunići mirisom tj. feromonima koje proizvode žlijezde obilježavaju teritorij i komuniciraju s okolinom. Žlijezda na bradi nalazi se ispod jezika. Miris koji proizvodi porama se prenosi na površinu dlake te kunić trljanjem brade obilježava svoj teritorij, drugog kunića i sve ostale stvari ili ljude koji su mu važni i koje smatra svojima. Analne žlijezde nalaze se s obje strane analnog otvora te se izmet kunića automatski aromatizira. Kunići često u velikoj mjeri ''bibere'' novu prostoriju obilježavajući na taj način svoj teritorij hrpicama prekrasnih kuglica. Žlijezde koje nas zanimaju nalaze se na ingvinalnom području, s obje strane spolnih organa, u naborima (džepovima) bez dlake. One stalno izlučuju slatkasti sekret čiji miris omogućuje kunićima da se prepoznaju i identificiraju spol, srodstvo i spremnost na parenje. Lučenje je izrazito pojačano u vrijeme tjeranja. Veća količina izlučenog sekreta ima neugodan miris i može začepiti izlazne kanale koje je potrebno redovito provjeravati i čistiti. Redovitim čišćenjem izlaznih kanala olakšavamo kuniću i izbjegavamo moguće komplikacije. Muški kunići od začepljenih kanala mogu dobiti upalu testisa, koja onda može dovesti do drugih komplikacija, dok se ženkama može upaliti cijelo spolovilo. Kunići uglavnom sami čiste to područje, ali postoje slučajevi kada to ne mogu, npr. kada je kunić malo deblji ili ima problema sa zubima, tada je na vlasniku da vodi računa o tome da je to područje uvijek čisto. Kada čistite izlazne kanale položite kunića na leđa ili u položaj koji vam je spretan a da imate pristup području (može ga jedna osoba držati dok druga čisti), prstima rastvorite nabor koji vodi do izlaznog kanala i štapićem za uši očistite sekret iz nabora. Uvijek idite u smjeru od vrha nabora tj. od samog izlaznog kanala prema van i to jednim štapićem jedan potez. Za svaki novi potez uzmite čisti štapić i ponavljajte dok nabor nije potpuno čist. Isto ponovite i na naboru s druge strane.

Svi gore navedeni pregledi dio su svakodnevne brige o kuniću. Potrebno ih je redovito provoditi, samostalno ili uz tuđu pomoć. Oni osiguravaju prevenciju raznih bolesti i osiguravaju sretan život Vašeg kunića.

natrag na teme