TEME

Home made - gajba

natrag na teme

Autor: mustra

 

 

Kao što čovjek treba prostor za normalan život, zabavu i aktivnosti tako je takav prostor potreban i kuniću. Čovjek za razliku od kunića ima cijeli svijet za svoje aktivnosti i gotovo nikada nije ograničen prostorom dok kunići imaju onoliko prostora koliko im vlasnik da tj. omogući. Najbolje bi bilo kada bi kunić bio slobodan cijelo vrijeme no na žalost nema svatko takve mogućnosti. Nedostatak prostora u domu veliki je problem i kod klasičnih gajbi koje se mogu nabavit u pet shopovima, jer iako na tržišto postoje velike gajbe zbog nedostatka prostora one se nemaju gdje smjestiti. Stoga, uz malo truda i dobru volju moguće je i mali prostor vašeg doma iskoristiti do maksimuma.

  Izrada home made gajbe u vašem domu ima mnoge prednosti:
 • Najveća moguća iskoristivost prostora u vašem domu
 • Osiguravanje kuniću veći prostor za kretanje
 • Novac, jeftiniji materijal od kupovne gajbe
 • Osječaj da ste svome kuniću napravili dom
 • Mogučnost nadogradnje,itd.

  1. Kako započeti?
  2. Osmislite dizajn tako da najbolje paše vašoj situaciji, npr. Dali želite da vaša gajba ide u visinu, u širinu, dali želite da izgleda kao ormarić, dali želite da stoji recimo pod nekim kutem tj. najbolje za gajbice kojie mislite staviti pod neke stepenice ili u podkrovlje.
  3. Nakon što ste osmislili kako želite da vaša gajbica izgleda izmjerite otprilike koje veličine želite da gajbica bude tj dužina, širina i visina i naravno dali želite da ima više katova (preporučljivo) ili ne. Pokušajte odrediti optimalne dimenzije da nebi ispalo da napravite gajbu i da primjetite da je premala ili preuska. Stoga pažljivo pri odabiru. Preporučujem da uzmete veliki karton i otprilike odrežete koje bi dimenzije bile i stavite svoga kunića na taj karton da vizualno vidite kako će to izgledati. Izrazito pazite ukoliko imate više od jednog kunića. Odlučite se od kojeg materijala želite da vaša gajba bude, drvo, lim... Ako ste vješti u crtanju probajte nacrtati vašu ideju na papir.
  4. Na komad papira napišite materijal koji vam treba, koliko komada, dali trebate šarave, tiple, uglavnom sve što vam treba. (nemojte se čuditi ako nešto zaboravite, ja sam išao jedno 5 puta do bauhaus-a nakon što sam kao „sve“ kupio tako da ne brinite
  5. Kada ste realizirali svoju ideju tj uzeli sve dimenzije i osmislili kako će gajbica izgledati valjda se baciti u nabavku materijala i dijelova za gajbu. Preporučujem Bauhaus, Gramat i Pevec oni imaju stvarno sve što vam može zatreabati .
  6. Ukoliko ste kupili sve što vam treba ne prostaje vam ništa drugo nego da se bacite na realiziranje vaše gajbice tj njeno sastavljanje. Ukoliko nemate baš vremena odvojte svaki dan sat dva i za par dana ce gajbica biti gotova. Meni je trebalo jedno 10-12 radnih sati da sve završim. Ovisno o složenosti gajbe i naravno vašoj spretnosti i količine ljudi koje radi s vama trebati ce vam manje ili više vremena. Ne zaboravite provjeriti dali imate sav potreban alat, recimo pilu za drvo, bušilicu itd.

   

  U ovom djeli teksta biste već trebali imati složenu svoju gajbicu i vrijeme je da je malo uljepšamo. Gajbe nije preporučljivo bojati bilo kakvom bojom zbog zdravlja vašeg kunića. Ukoliko se odlučite za farbanje vaše gajbe najbolje je uzeti eko lak. Testiran je i kažu da može ići u usta tj da vam ništa nebude bilo. Još vam preostaje da postavite neku podlogu na dno vašeg kaveza.   Moguće je staviti:
  1. Sjeno
  2. Piljevinu
  3. Linoleum
  4. Tepih tj tapison
  5. Ništa (ukoliko je kruto dno i sigurni ste da vaš kunic nece obavljati nuždu tamo gdje nesmije, i da mu se nebude sklizalo)
  6. Guma za kupaonu
  7. Nekakav stari ručnik
  8. Zaljepite pola kaveza keramičke pločice kako bi vaš zeko mogao birati po ljeti gdje ce leci jer su ipak pločice malo hladnije

  Strogo pazite kod postavljanja podloge vašem kuniću, da ne izgrize to što mu stavite tj. Da ne pojede to jer mu to nikako nije dobro za zdravlje.

  Naravno ovo su sve preporuke svo ovo što radite pokušajte biti što kreativniji i radite na svoju odgovornost. Još vam prostaje da stavite wc u kut koji vašem kuniću najviše odgovara, da stavite pojilicu ili zdjelicu za vodu ovisno po željama, posudicu s hranom i naravno prostor za sjeno što se može također izraditi vrlo jednostavno ili kupiti već gotovo metalno.

  Vjerujte mi vaš kunić će vam biti jako zahvalan, a i vi će te biti također.

  Naši vjerni članovi su si dali malo truda i izradili par gajbica različitih vrsta, za različite životinje, svatko ja imao svoje viđenje prilikom izgradnje te svaka je u neku ruku majstorsko djelo.

  Za sve detaljnije informacije i pitanja u vezi izrada gajbi otvorit topic na našem forumu i vrlo rado ćemo vam pomoći oko svega. Nadam se da vam je ovaj tekst donekle pomogao u realiziranju i pravljenju vaš homemade gajbice, te ukoliko imate bilo kakva pitanja poslužite se našim forumom ili kntaktirajte ljude koji su vać radili sličan projekt.

  natrag na teme