ZANIMLJIVOSTI

Fluorescentni zeko kao umjetničko djelo

natrag na zanimljivosti

Alba je ime kunića koji je Eduardu Kacu, profesoru umjetnosti i tehnologije na School of Art Institute of Chicago, poslužio za čudan eksperiment. Kuniću je izmjenjen DNA tj. dodan protein iz azijske meduze, koji se inače koristi kao marker bolešću zahvaćenih stanica pri istraživanjima raka i na taj se način bez operacija prati efikasnost određenih lijekova. Kac kaže da svrha eksperimenta nisu znanstvena istraživanja, nego Alba predstavlja transgenetsko umjetničko djelo kojemu je cilj potaknuti ljude na razmišljanje o genetskim manipulacijama nad životinjama u znanstvene svrhe.

zložen UV zrakama Alba svijetli poput zelene neonske reklame i tijekom protekle dvije godine izazivao je burne reakcije medija diljem svijeta. Nakon što ga je izložio na izložbi u francuskom Avignonu, htio je odnijeti zeku kući kako bi postao kućni ljubimac njegovoj obitelji, no francuski znanstvenici, koji su za Kaca stvorili kunića, nisu bili oduševljeni tom idejom zbog mnogobrojnih protesta javnosti u vezi cijelog projekta.

Kac se brani govoreći da je cijeli projekt smišljen kako bi se kombinacija biotehnologije, privatnog obiteljskog života i javnog mišljenja pretočio u jedan dlakavi simbol i potaknulo ljude na razmišljanje. Zaštitari životnija tvrde da je projekt bespotrebna zlouporaba i manipulacija životinje, a znanstvenici koji i inače rade sa flourescentnim proteinima nazvali su ga interesantnim, ali bezvrijednim. Ljudi koji podupiru Kaca tvrde da je projekt ispunio svoju svrhu jer je privukao pozornost na bića koja se kriste u genetskim istraživanjima i da je to upravo ono čemu se Kac najviše nadao.

Postupak stvaranja Albe je tekao tako da su francuski znanstvenici uzeli fluorescentni protein azijske meduze (Aequorea victoria), modificirali ga dvostruko mu uvećavajući svijetleće sposobnosti i unijeli ga u oplođeno jajašce iz kojeg je na kraju nastao Alba. Kako se stanica jajašca dijelila, tako se i "zeleni gen" replicirao i ušao u svaku stanicu Albinog tijela.

Znanstvenik sa Harvarda Woodland hastings, kaže da koliko je znano nema ništa opasno u takvom pokusu, ali da je sa znanstvene strane potpuno bezvrijedan, te da postoje mnogo važnije stvari za koje se može iskoristiti taj gen. Ipak to nije prvi put da su vršeni slični eksperimenti. Godine 1997. znanstvenici u Tokiju su stvorili "svijetlećeg" miša, ali taj put isključivo u svrhu istraživanja određenih bioloških procesa i bolesti.

Žrtva svega, nedužni kunić Alba, ipak je uginio 2002. godine, dvije godine nakon što se rodio. Uzrok smrti nije poznat, a znanstvenici sa Francuskog nacionalnog agronomskog instituta, gdje je Alba cijelo vrijeme živio, kažu da flouresentni gen nema veze sa smrti kunića. Kac, koji je pokrenuo cijelu stvar, ne vjeruje francuskim znanstvenicima i smatra da je Alba još živa, te da je svrha lažnog objavljivanja smrti samo skretanje pažnje sa kunića koji je dvije godine punio novinske stupce. Ako je stvarno mrtva, Kac nikada neće moći završiti svoj projekt što je trebalo biti odvođenje Albe njegovoj kući gdje bi živjela kao kućni ljubimac. Danas francuski znanstvenici poriču da su ikada stvorili Albu samo za potrebe jednog umjetnika, nego da je ona samo jedan u nizu kunića koji su stvoreni prije četiri godine u čisto znanstvene svrhe i da je zapravo uginula u čevtrtoj godini života. Također, kažu da je i fotografija (pogledaj gore na stranici) objavljena po svjetskim medijima zapravo lažnjak. Međusobna optuživanja i prepucavanja između Kaca i francuskih znanstvenika nastavljaju se i dalje, a u cijeloj priči kao da se zaboravlja tužna sudbina albino kunice Albe.

Eduardo Kac Web site

natrag na zanimljivosti