TEME

Djeca i kunići?

natrag na teme

Djeca i kunići su prirodna pojava – da li je to istina? Odgovor može biti da, može biti ne ali i možda, ovisno o mnogo čimbenika.

Da li razmišljate o nabavi kunića za svoje dijete? Da li pokušavate shvatiti kako živjeti sa kunićem i sa djetetom istovremeno? Da li netko iz vaše obitelji već ima kunića? Da li ste shvatili da se vaše dijete i vaš kunić ne slažu onako kako ste vi zamišljali? Da li se vi i vaša obitelj slažete da bi kunić trebao biti djetetov i da bi se dijete trebalo o njemu brinuti i sada se to ne događa?

 

 

ŠTO KUNIĆ ZAISTA VOLI?

Većina ljudi se iznenadi i razočara kada otkriju da se pravi kunić ne podudara sa onim kunićima iz dječjih priča. Mali kunići su poletni, sakrivaju se iza pokučstva, odbijaju se maziti te vole grickati i obilježavati područje. Kunići su veoma osjetljive životinje, što znači da ih dijete može ozljediti pri pokušaju podizanja. Kunići se osječaju ugroženo kada ih se pokuša na silu podignuti te nagonski grebu i pokušavaju se istrgnuti te osim što mogu ozljediti sebe mogu ozljediti i dijete. Kunići također ne vole iznenadne pojave što znači da će najvjerovatnije pobjeći ili pokusati ugristi nekoga tko im se naglo i preglasno približi. Zbog tih razloga večini djece, pogotovo onima jako malima će kunić postati nezanimljiv jer s njim neće moći ostvariti kontakt kakav bi oni željeli.

Kunići su socijalne životinje što znači da trebaju prijateljstvo sa drugim životinjama i ljudima. Većina kunića mogu živjeti sa mačkama i psima ako se prikladno upoznaju. Većina ih uživa biti sa ljudima, no potrebno je puno strpljenja, razumijevanja te morate prihvatiti da će biti potrebno neko vrijeme kako bi stekli njihovo povjerenje..

Da bi se vi i vaša obitelj bolje upoznali sa kunićem potrebno ga je držati sto više izvan kaveza, na slobodi, kako bi upoznavanje bilo moguće. Ako kunića držite zatvorenog propustit ćete šansu za upoznavanjem njegove osobnosti i stjecanjem njihovog povjerenja i prijateljstva.

Kao odrastao čovjek trebate usvojiti ovu ideju:

Kunić će biti vaš ljubimac

Ako vaša obitelj već ima kunića i ako očekujete od djeteta da se brine za njega morate znati da je briga o kunića odgovornost s kojom se može nositi samo odrastao covjek. Kunići su veoma osjetljivi na sve promjene u svom zivotu (hranjenje, čišćenje, itd). Promjene su stresne i mogu rezultirati pojavom neke bolesti. Simptomi su obično promjene ponašanja, gubitak apetita te uključuju promjene koje čak ni veća djeca ne mogu primjetiti. Nerazumno je očekivati da se dijete bilo koje dobi može brinuti za kunića (ili bilo koju drugu životinju). I kunić i vaše dijte biti će vam veoma zahvalni ako prihvatite tu cinjenicu.

Ako se vaša obitelj priprema udomiti kunića, dobro razmislite o tome da li ste vi i ostali odrasli članovi obitelji spremni preuzeti brigu o kuniću. Da li odrasli članovi obitelji žele prihvatiti kunića kao ravnopravnog člana obitelji? Ako je kunić kod vas ravnopravan član obitelji (živi u kući, dobiva dosta vremena koje provodi izvan kaveza) te ako nadgledate kako se vaše djete igra sa kunićem, tada se dijete i kunić mogu veoma dobro upoznati te razviti veliko prijateljstvo i živjeti sretno. Da li odrasli članovi razumiju prirodu kunića i što očekuju od svog kunića, da li im je preteško puštati kunića na slobodno trčkaranje, da li im je preskupo održavanje kunića? Da li su spremni naučiti sve potrebno o držanju kunića? Da li ste spremni na 10 godina kvalitetnog suživota?

Ako su vaši odgovori na pitanja "da" te ukoliko stvarno želite svom djetetu i kuniću omogućiti kvalitetan suživot više o tome što je sve potrebno učiniti možete pročitati u temi na našem forumu.

natrag na teme